Retkivinkki: Sanginjoen talvisessa taikametsässä
Maisema on hiiren hiljainen ja auringonvalo yltää vain juuri ja juuri valaisemaan päivää. Puhdas lumi ja talven pimein aika luovat metsäretkelle Oulun Sanginjoelle taianomaisen tunnelman.
Sanginjoen ulkoilumetsä sijaitsee noin 20 kilometriä koilliseen Oulun keskustasta. Se on Oulun kaupungin omistama laaja metsä- ja retkeilyalue.
Alueen suojelusta on käyty kiivasta keskustelua. Viimeksi suojeluehdotus hylättiin 2014. Tällä hetkellä Sanginjoen metsän itäosista on suojeltu noin 750 hehtaaria. Siellä kulkevat myös metsän merkityt luontopolut. Retkeilijä pääsee nauttimaan myös koskemattomista aarnimetsistä.
Sanginjoen reitin voi kulkea lyhyempinä rengasreitteinä, joita ovat viiden kilometrin mittainen Kalimeenlammen tai kymmenen kilometrin Isokankaan taival. Isokankaan reitillä pääsee ihastelemaan metsän vaihtelevaa harjuista maastoa.
Polku alkaa Isokankaanjärveltä, jonka rannalla olevalta laavulta voi nauttia metsän keskelle aukeavasta lumipeitteisestä järvimaisemasta. Järveltä polku jatkuu metsään, jonka korkealle kurkottavat männyt ja tiheässä kasvavat kuuset ovat kuin satukirjasta.
Osa reitistä kulkee pitkospuita märemmillä kosteikkoalueilla, mutta talvella soista ei ole tietoakaan. Kaikkialla on valkoista, vain puiden korkeudet ja metsikön tiheys vaihtelevat lumimaisemassa. Aika ajoin polkua risteää metsäautotie, jonka jälkeen reitti vie takaisin metsän siimekseen.
Vaikka Sanginjokea nimitetään ajoittain Oulun retkeilykohteiden ykköseksi, siellä saa kulkea talviaikaan rauhassa. Maahan satanut lumi on peittänyt polut, eikä muista retkeilijöistä näy jälkeäkään. Kulkijan täytyykin pysyä valppaana reittimerkkien kanssa, joita onneksi on tihein välein. Suurimmassa osassa reittiä polku erottuu hyvin, joten suurta eksymisen vaaraa ei ainakaan näillä lumimäärillä ole. Polun puhtaasta hangesta erottuvat suuret tassunjäljet. Olisiko ilves nauttinut valmiiksi tampatusta reitistä?
Reitin varrelta löytyy yllättäen vanha niittylato. Hetken päästä kuljemme merkityn jänisten ruokintapaikan ohi. Retkeilijän mielen pitävät luontokohteiden lisäksi virkeänä opastaulut, jotka kertovat mielenkiintoisia luonto- ja historiatärppejä. Useat laavut ja tulipaikat tarjoavat eväs- ja lepotauolle ennen kuin on aika kiiruhtaa metsästä pimeän alta pois.