Liessaari Lohjanjärvellä on kiinnostava retkikohde. Saaressa saa helposti kulumaan päivän monipuolista luontoa ja kauniita maisemia ihaillen. Helppokulkuiset polut ja luonnon omat kiipeilypuut ja -kivet tekevät kohteesta sopivan myös lapsiperheille. Jylhä kallio louhoksineen huokuu historiallista tunnelmaa.

Liessaareen pääsee kaunista kävelysiltaa pitkin. Heti saareen saavuttua voi piipahtaa uimaan, sillä saaren virallinen uimaranta on sillan kupeessa. Uimarannalta lähtee merkattu muutaman kilometrin pituinen luonto- ja hyvinvointipolku, joka kiertää rengasreittinä Liessaaren itäpuolella.

Polku kulkee rantatörmää pitkin.

Hyvinvointia polulta

Luonnossa oleilu tutkitusti lisää hyvinvointia ja tämä kaunis saari monipuolisine luontokokemuksineen auttaa sen poluilla tallaajaa muun muassa vähentämään stressiä sekä pysähtymään luonnon tuoksujen ja äänten äärelle. Kahden kilometrin pituisen Luonnontie-terveysluontopolun varrella on erilaisia rasteja, jotka kertovat alueen luonnosta sekä antavat ohjeita ulkoilijoille siitä, miten luonnosta saa voimavaroja oman hyvinvoinnin edistämiseen.

Miltä tuntuukaan makoilla suurten kuusien varaan tehdyillä pedeillä, katsella tuuheaan latvustoon ja haistella havujen tuoksua! Luontotietokylteistä reitin varrelta saa kiinnostavaa tietoa alueen erikoispiirteistä ja luonnon monipuolisuudesta. Reitti onnistuu myös esimerkiksi lastenrattaiden kanssa.

Hyvinvointipolulla voi asettua hetkeksi kuusien katveeseen aistimaan ympäröivää luontoa. Kuva: Annakaisa Vänttinen

Jylhä louhos ja maisemat Lohjanjärvelle

Itäpuolen rantatörmille kaatuneet puut kurkottelevat järvelle ja houkuttavat seikkailijoita kiipeilyyn. Veden alla välkkyy tasainen hiekkapohja. Alkukesän vehreys on huumaavaa ja korvasieniäkin näyttää muutama ohikulkija hiekkamaasta etsiskelevän.

Kevätlinnunherne kukkii touko-kesäkuun vaihteessa.

Kannattaa poiketa välillä polulta pois metsän siimekseen. Lehdot ovat täynnä kukkia. Kuin liukuväreillä maalattu kevälinnunherne ilahduttaa polun vieressä. Matka jatkuu pois reitiltä kohti saaren länsipuolta, jossa polku kipuaa korkean kallion päälle. Huipulta avautuu hienot näkymät Lohjanjärvelle.

Alla avautuva suuri louhos on vaikuttava näky. Kalliosta on louhittu punaista mikrokliinigraniittia 1800-luvun puolivälistä 1940-luvulle saakka ja sitä on viety Porvooseen ja Pietariin saakka. Nykyään molemmat saaren louhokset ovat muistomerkkejä Lohjan teollisesta historiasta. Louhosta reunustaa aita, mutta varovainen saa silti olla ainakin perheen pienimpien kanssa.

Retkipäivä oli tuulinen, mutta tyyni paikka löytyi kallioiden suojista tuulen puhaltaessa aaltoja itäpuolelle saarta. Täydellinen paikka kaivaa termarit ja hörppästä kahvit sekä syödä eväät. Luonnonrauhaa häiritsee alkumatkasta ainoastaan saaren vapaa-ajan asuntojen täplittämällä etelärannalla hurjastelevat vesiskootterit. Liessaaresta löytyy myös laavu, jossa on nuotiopaikka.

Alkukesän kukkea luonto

Korkeammilla kohdilla luonto on havupuuvoittoista kangasmetsää toukokuussa kukkivine mustikanvarpuineen. Lehtometsät puolestaan ovat reheviä ja lajeiltaan rikkaita. Luontopolun varrella on pähkinäpensaslehdossa viihtyy myös lehtoimikkä, jonka kukissa on useampaa väriä samalla lailla kuin kevätlinnunherneessäkin. Näissä metsissä elelee myös lehtopöllö. Rantoja komistavat harmaa- ja tervalepät.

Liessaaren pähkinälehtoa. Kuva: Annakaisa Vänttinen

Lohjan Liessaari on oiva päiväretkipaikka, josta löytyy mielenkiintoista tutkittavaa niin isoille kuin pienillekin retkeilijöille. Auton saa lähelle saarta Haikarinniemen parkkipaikalle. Pyörällä pääsee saarelle saakka siltaa pitkin. Aurinkoisena sunnuntaina saaressa oli ulkoilijoita, mutta ei ruuhkaksi asti. Lohjalaisille tuttuun virkistyssaareen kannattaa tulla kauempaakin.

Lohkare houkuttaa kiipeilyyn.

HyvinvointiliessaarilohjapäiväretkiRetkivinkkivirkistysalue

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.