Kuvasin tämän kasvin, kaksi yksilöä, Nurmijärven Myllykoskella. Mikä kasvi on kyseessä? Onko se luonnonkasvi vai puutarhakarkulainen? Löytöpaikka oli aivan kosken rannalla, rehevä runsaasti muitakin kasveja kasvava paikka.

Kasvi on punakoiso (Solanum dulcamara). Se on aivan alkuperäinen luonnonkasvimme, joka viihtyy juuri kysyjän kuvailemilla reheväkasvuisilla rannoilla liaanimaisesti köynnöstellen, muun kasvillisuuden tukemana.

Punakoisolla on huomiota herättävät kukat: violetit terälehdet reunustavat kirkkaan keltaisia heteitä – ne muistuttavat kovasti perunan kukkia, eikä ihme, sillä punakoiso ja peruna kuuluvat samaan sukuun, kuten myös tomaatti ja munakoiso.

Punakoison marjat ovat munan muotoisia, väriltään kiiltävän punaisia. Koko kasvi ja varsinkin sen houkuttelevan näköiset marjat ovat myrkyllisiä, ja niiden syömisestä voi seurata vakava myrkytystila.

Elias Lönnrot kertoo koiran saaneen surmansa 30 marjasta – lähde ei kerro, miten tämä tieto selvisi. Lintujen ruuaksi marjat sen sijaan kelpaavat.

Punakoiso on aikanaan ollut kansan­parantajien käyttämä rohto, jota käytettiin niin ihotauteihin kuin mätähaavoihin, ja jopa kiniinin korvikkeena. Nykyisin tuo kaunismarjainen köynnös on turvallisinta jättää rannalle kasvamaan.

Terhi Ryttäri

punakoiso

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.