Vihreämmät farkut
Varomaton kyykistys ja rits: lempifarkkujen pehmeäksi hiutunut kangas repeää korjauskelvottomaksi. Inhoan vaatteiden ostamista, mutta ei auta, kauppaan on lähdettävä.
Farkkuhyllyjen äärellä iskee valinnan vaikeus. On joustavaa, revittyä, vaalennettua, luomua ja peruspuuvillaa. Mikä näistä olisi vastuullisen kuluttajan valinta?
Suomen Tekstiili & Muoti -yhdistyksen johtava asiantuntija Satumaija Mäki kehottaa valitsemaan sellaiset farkut, jotka tuntuvat itselle mukavimmilta.
”Ekologisesta näkökulmasta vähiten käsitellyt ovat parhaat, mutta tärkeintä on se, että vaate päätyy käyttöön eikä kaapin perukoille.”
Kauppaan Mäki kuitenkin jättäisi pinnaltaan rikotut ja revityt farkkumallit. On selvää, että niiden käyttöikä on lyhempi kuin kankaaltaan ehjien.
Liikaa ei kannata tuijottaa materiaalilappuakaan, vaikka on toki plussaa, jos ihanat farkut sattuvat olemaan luomua.
”Luomupuuvilla on aavistuksen parempi valinta, sillä sen viljelyssä käytetään vähemmän kemikaaleja ja keinokastelua.”
Puuvilla on pahis esimerkiksi vesijalanjäljeltään. Yhden farkkuparin valmistamiseen holahtaa vettä 10 000 litraa.
Epätoivoon vaipumiseen ei silti ole syytä, sillä kierrätysteknologiat kehittyvät vauhdilla. Mäki nostaa esiin suomalaisen Infinited Fibre Companyn (IFC), jonka menetelmällä voidaan valmistaa tekstiilijätteestä uutta, puuvillan kaltaista kuitua. Prosesseissa pystytään erottamaan jopa elastaani.
IFC:n yhteistyökumppaneita ovat esimerkiksi H&M ja Levi´s. Jo nyt loppuvuodesta saattaa kaupoissa olla rajoitettu mallisto kierrätyskuidusta valmistettuja laatufarkkuja.
Käyttöön tai kiertoon!
Suomessa käytöstä poistetaan noin 13 kiloa tekstiiliä asukasta kohden vuosittain. Ehjät ja hyväkuntoiset vaatteet kannattaa ohjata uudelleenkäyttöön, jotta ne saavat pitkän elämän.
Viisi vinkkiä farkkuostoksille
- Harkitse, tarvitsetko lainkaan uusia farkkuja ja jos tarvitset, tutki ensin kirppisvalikoimat.
- Pese harkiten, niin säästät vettä ja energiaa. Jopa puolet vaatteen elinkaaren päästöistä syntyy kotona.
- Pese yksittäinen tahra käsin ja raikasta tuulettamalla.
- Osta vain laadukasta. Tarkista, että saumat ovat suorassa ja kangas paksua.
- Hanki farkut käyttöön liisaamalla. Palvelua tarjoaa esimerkiksi hollantilainen MUD Jeans.