Tutkimussukeltaja Juha Syväranta kuvasi oheiset videot Suomusalmen Hukkajoessa viime tiistaina 20.8.  Toisessa videossa raakut elävät ikiaikaista elämäänsä kirkkaassa Hukkajoessa Stora Enson työmaan joenylityskohdan yläpuolella, toisessa ne kamppailevat sedimenttikerroksen alla aivan sen alapuolella. Näkymät ovat kuin eri maailmasta.

Syväranta on kartoittanut joen simpukoita osana Alleco Oy:n kuusihenkistä ryhmää Metsähallituksen Luontopalvelujen vetämässä hankkeessa. Allecon sukeltajat havaitsivat joen simpukkamäärän suuremmaksi kuin oli tiedetty – ja juuri sukeltajapari Myyri Sysivesi ja Ella Pippingsköld huomasi metsäkoneen joenylityspaikan.

”Hiekkaa ja simpukoita on paljon viety pois ja silti pöllyää noin paljon”, Syväranta kommentoi videota ja työmaan alavirran näkyjä.

”Simpukat yrittävät tuupata hylkyaukosta sedimenttiä pois”, hän sanoo. ”Mutta eivät ne pysty, jos ovat aivan tukossa tai päälläkin on hiekkaa.”

Videoiden isot simpukat ovat ainakin 50-vuotiaita. Allecon sukeltajat huomasivat ensimmäiset merkit siitä, ettei joessa ole kaikki kohdallaan jo noin kilometrin / useiden satojen metrien päässä alavirtaan konekahlaamosta.

Juha Syväranta on Suomen kokeneimpia tutkimussukeltajia. Hän on ollut aiemmin selvittämässä myös Norilsk Nickel Harjavallan vuonna 2014 Kokemäenjokeen aiheuttamaa simpukkakuolemaa. Jokihelmisimpukoiden parissa Syväranta on tehnyt työtä jo pari vuosikymmentä, usein työparina Suomen kokeneimman raakkusukeltajan Panu Oulasvirran kanssa.

Biosukeltajien kartoitukset ovat keskeinen osa erittäin uhanalaisen raakun suojelutyötä, mitä osoittaa sekin, että Panu Oulasvirta on tehnyt taustaselvityksen, joka on tärkeä pohja koko Suomen raakkujen suojelutyölle.

Nyt biosukeltajien paikalla olo nosti esiin metsäalan toiminnan tavan, joka johti Hukkajoen katastrofiin.

Muokkaus 29.8. klo 16. Täsmennetty sitä, miten pitkään Juha Syväranta on tehnyt raakkutyötä.

Raakkuja etsimässä – jokihelmisimpukoita on yhä etelänkin joissa

Raakkuja sameassa vedessä

Raakkuja sedimentin peitossa. Etualalla kuollut raakku – kun simpukka menehtyy, sen kuorta kiinni pitävät lihakset hellittävät otteensa.

hukkajokijokihelmisimpukkaraakkuympäristörikos

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.