Paimiossa sorakuoppaan syntyneessä lammessa käy kuhina. Siellä narisuttelee tai nauraa kovalla äänellä äänipussit pullistellen joukko vihersammakkoihin kuuluvia syötäviä sammakoita (ruokasammakoita). Kutu kiehuu.

Ensimmäiset syötävät sammakot havaittiin Turun Ruissalossa yhdeksän vuotta sitten. Nyt näitä lessonansammakon (pikkuvihersammakon) ja mölysammakon lisääntymiskykyisiä risteymiä on jo useissa kymmenissä Varsinais-Suomen lammikoissa.

Syötävä sammakko on vieraslaji, joka on ilmeisesti loikkinut meille Keski-Euroopasta tulleista laivoista. Otus luokitellaan haitalliseksi vieraslajiksi.

Syy siihen on lähinnä se, että vihersammakot kutevat noin kuukautta myöhemmin kuin kotimaiset sammakkomme, ja silloin niiden ruokapöytä on katettu kotimaisilla nuijapäillä.

Syötävä sammakko on saanut nimensä syötävästä. Sammakonreisillä herkutellaan muun muassa Ranskassa, Kiinassa ja Indonesiassa. Sammakko maistuu kuuleman mukaan lähinnä kanalle.

Tässä paimiolaisessa sorakuopassa syötävät sammakot elättävät muun muassa verijuotikkaita eli iilimatoja. Lue torstaina 8.6. ilmestyvästä Suomen Luonnosta (SL 5/2017) iilimatojen uudesta tulemisesta.

sammakot

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!