Kevät alkoi kurppienkin osalta haasteellisesti, kun huhtikuinen takatalvi yllätti ne monen muun siivekkään tavoin. Runsaista havainnoista päätellen lehtokurpat ovat kuitenkin kohtalaisen karaistuneina lintuina selvinneet hetkellisistä lumisista olosuhteista kohtalaisen hyvin.

Havaintoja ilmoitettin kaikkiaan 678 kappaletta. Niitä tehtiin pihoilla, puutarhassa, teiden reunoilla ja jopa liikenteen uhreista.

Kurpat hiippailevat kesäkuumalla mielellään kastelluille pihanurmikoille matojahtiin. Nurmikot ovat suosittuja myös sateiden jälkeen, kun madot nousevat pinnalle. Pihoissa lehtokurpat vierailevat mieluiten hämärissä, joko aamuvarhaisella tai iltamyöhään.

Lehtokurppahavainnot kartalla

Asutuksen keskellä piilee myös vaaroja, ja esimerkiksi Haminan Kuorsalossa kurppa törmäsi mökin ikkunaan: ”Se oli hetken pökerryksissä. Kun lähestyin lintua, se nostikin pyrstösulat pystyyn ja perä edellä tuli uhkaavasti minua kohti kuin metso konsanaan. Katsoin parhaaksi paeta paikalta. Sitten lintu kipitti rantapensaikkoon.”

Oletko nähnyt lehtokurppaa?

Enin osa havainnoista tehtiin soidinta lentävistä yksilöistä. Havainnoitsijoiden tarinoista käy ilmi, että lehtokurppa monelle tuttu ja monivuotinen seuralainen etenkin mökeillä ja maaseutuasunnoilla.

Koiraat lentävät soidinta sipisten ja kurnuttaen keväällä huhtikuussa heti saavuttuaan, ja jatkavat keskikesällä juhannuksen tienoilla ennen toista pesintää. Esimerkiksi Ylistarossa kurppa lensi jo huhtikuun alussa: ”Lehtokurppa lensi soidinlentoa 8.4. alkaen joka ilta, kuten joka kevät.”

Kyselyssä viimeinen soidinlento ilmoitettiin 2.8. Pietarsaaresta. ”Lensi kurnuttaen mökkipihamme vieressä kasvavan leppälehdon yli, kuten tekee alkukesän jokaisena iltana. Yllätyin, että vielä elokuussakin!” Näin myöhään nähdyt soidinlentävät saattavat ehkä yrittää jopa kolmatta pesintää?

Lehtokurpan pesää ei ole helppo löytää etsimällä, ja siihen nähden yllättävän monta havaintoa tehtiin myös kurpista pesimäpuuhissa. Rantsilassa Sipolankylällä ”törmättiin sattumalta hautovaan emoon kun oltiin hakemassa metsästä keväällä kaadettuja koivuja. Emo poistui välillä pesästä ja pesässä oli neljä munaa.”

Lehtokurppa - kesäillan salaperäinen kurnuttaja

Toisaalla pesä kesämökin ikkunan edessäkin onnistui, kun linnut saivat asukkailta hautomarauhan: 4 poikasta kuoriutui kesäkuun alussa.

Lukijat tekivät useita havaintoja sekä ensimmäisistä pesinnöistä toukokuu–kesäkuussa, että toisista pesinnöistä heinäkuun puolivälin jälkeen. Muutama havainto tehtiin jopa pesältä pakenevista poikasta jaloissaan kantavista emoista.

Lehtokurppa on atlasseurantojen aikakaudella 1974-1979 / 1986-1989 / 2006-2010 runsastunut ja levittäytynyt pohjoiseen, etenkin koillisen suunnan metsäalueille.

Kyselymme pohjoisimpia ilmoitettuja havaintoja saatiin Torniosta, Pellosta, Rovaniemeltä, Kittilästä, Kolarista ja Muoniosta, sekä idempää Kuusamosta, Kemijärveltä, Sodankylästä, Ivalosta, ja jopa Inarista asti.

Lehtokurppa hautoo

Juha Kokkoniemen mökin ikkunan alla on lehtokurpan pesä. Kuvassa naaras hautoo. Neljä munaa kuoriutuivat kesäkuun alussa. Kuva: Juha Kokkoniemi

Aivan tavattomia ja yksittäisiä eivät pohjoiset havainnot nykyään ole, mikä käy hyvin ilmi lukijoiden kertomuksista esimerkiksi Länsi-Lapin Pellosta: ”Kotimme ikkunasta olemme joka vuosi seuranneet, vuosien ajan. Tulee joka kevät. Viime vuonna oli myös poikanen. Tänä keväänä lensi myös toista soidinlentoa. Olemme seuranneet ikkunasta niiden touhuja. Syövät, sukivat, tepastelevat, ja lentävät.”

Kuinka ylös pohjoiseen kurpat ovat jo ehtineet, se selviää tarkemmin 2025 päättyvästä neljännestä lintuatlaksesta (2022-2025), johon nämäkin havainnot ilmoitetaan.

Asuinpaikaksi sopiva lehtevä sekametsä tai lehto rajoittavat esiintymistä pohjoisessa, mutta havaintoja on tehty aivan päälaen lehtometsissäkin. Kurppa onkin Norjassa levittäytynyt rannikkoa pitkin pohjoiseen Ruijaan saakka.

 

lehtokurppa

Mikko Karppinen lähetti lehtokurppahavainnon Koikeronvaaralta.

 

Osallistujien kesken arvottiin Luontokaupan klassiset saimaannorppa-pyyhkeet. Arpaonni suosi Maire Kangas-Meriläistä, Katja Sorvojaa sekä Pekka Hyvöstä. Onnea voittajille! Olemme voittajiin yhteydessä henkilökohtaisesti.

kesäkisakurpatlehtokurppalukijakysely

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.