Luonto tilastoina: Norppa ja ihminen asettuivat Suomeen heti kun se oli mahdollista
Mannerjäätikön vetäytyminen loi yli 11 000 vuotta sitten tilan niin norpille kuin ihmisille.
Mannerjäätiköt mahtitekijöitä
vielä 11 300 vuotta sitten. Pohjois-Amerikan Laurentian mannerjäätikkö vaikutti paljon Suomenkin alueen ilmastoon ja merenpinnan tasoon. Myös Fennoskandian ja Etelämantereen jäätiköiden sulaminen nosti merenpintaa. Norpat olivat kokeneet monia jäätiköitymissyklejä. Arktisen elintavan mestareina ne pystyivät elämään mannerjään reunamilla ja asuttivat Itämeren heti kun vesi nousi ja mannerjää väistyi. Itämerelle aukesi alkuun reitti Keski-Ruotsin läpi. Viime vuosina on spekuloitu myös mahdollisella varhaisella itäisellä jääjärvireitillä. Maapallon pohjakartta: Natalya Konovalova/ Shutterstock
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Antti Halkka toimii Suomen Luonnon toimituspäällikkönä. Hän kirjoittaa lehteen ja sen verkkosivuille luonto- ja ympäristöaiheista. Sää- ja ilmastoasiat ovat yksi kiinnostuksen kohteista. Halkka on koulutukseltaan ekologi (FT).
Marika Eerola
Suomen Luonnon AD vastaa lehden ulkoasusta ja visuaalisuudesta. Marika tykkää mökkeilystä ja mustikoiden keräämisestä.
Saimaannorpan lähimpiä sukulaisia eivät olekaan Itämeren nykynorpat. Sille lajistatusta ehdottava julkaisu on valmisteilla. Lue tai kuuntele artikkeli.
Linnansaaren kansallispuiston alue on yksi tärkeimmistä saimaannorpan asuinalueista. Norpparetkellä on mahdollisuus tavata tämä erittäin uhanalainen hylje.