Lähimetsässä retkeilyä ei voita mikään. Takana on nytkin metsäretki, joka on kulkenut metsäpolun ja peltojen kautta aina vanhan torpan raunioille.

Sen vieressä kasvaa valtava kuusi, jonka alaoksien alle mahdun sujahtamaan. Kuusen juurella on kuin huone ja siellä kuin tilauksesta kivi, joka suorastaan kutsuu istumaan. Kuusen oksat taittuvat ylleni vihreäksi katoksi. Suuren puun alla istuessa pää painuu kumaraan ja ajatusten sekamelska vaimenee. Päätän ajatella vain niitä asioita, joista voin olla juuri nyt kiitollinen. Olo rauhoittuu.

Tutkimusten mukaan ei olekaan niin väliä, mitä metsässä tekee. Riittää, että sinne menee, ja samalla voi kokea vihreän valtakunnan elvyttävää vaikutusta. Luonnossa oleilu nostaa myös mielialaa, mutta laskee sykettä ja verenpainetta.

Jos kuitenkin luonnossa ollessa kohdistaa huomion ja on vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa, hyvinvointivaikutukset vahvistuvat. Tällaisella tietoisella metsässä oleilulla eli metsäkylvyllä on yhteys korkeampaan elpymiseen ja hyvinvointiin. Halutessaan voi tehdä vaikkapa helppoja metsäkylpyharjoitteita, kuten minä kiitollisuusharjoituksen. Mutta pelkkä kuusen alla kivellä istuminenkin voi saada jo ihmeitä aikaan.

Ja sinne kuusen alle kannattaa hakeutua säännöllisesti, sillä juuri useat luontokäynnit edistävät psyykkistä hyvinvointiamme.

Kiveltä noustessa mieli on tyyni ja olo tasainen. Tästä on hyvä jatkaa matkaa.

Kolme vinkkiä alkuun

1. Metsäkylpy on tietoista läsnäoloa metsässä.
2. Harjoituksia voi tehdä pihapuun alla tai kipaista lähimetsään.
3. Lue lisää: suomenluonto.fi/luontokorjaa, suomenluonto.fi/metsanlyoma

Metsäkylpy

  • VÄLINEET Säänmukaiset, lämpimät vaatteet, halutessa istuinalusta tai makuualusta.
  • MITÄ MAKSAA Ei mitään.
  • MISSÄ Missä vain itselleen mieluisassa luontopaikassa.
  • Kuva: Johanna Mehtola

luonnon hyvinvointivaikutuksetmetsäkylpymetsäkävelyretkeilytehtävä luonnossatietoinen metsäretki

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.