Kirjaudu Kirjaudu sisään
TILAA LEHTI
KIRJAUDU
TILAA LEHTI
Kirjaudu Kirjaudu sisään

HAVAINTOKIRJA

Suomen Luonnon ystävien oma havaintopalsta.

Lähetä kuvasi ja tarinasi alla olevalla lomakkeella. Havaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -printtilehden Havaintokirja-palstalle. Voit lähettää meille myös linkin esimerkiksi Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi luontoaiheiseen videoon.

Kuvan lähetys havaintokirjaan

 • Kuva

 • Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, jpeg, Max. tiedoston koko: 2 GB.
  Lähettämällä kuvan hyväksyt, että kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon Havaintokirjaan liittyvissä julkaisuissa verkossa ja lehdessä.

  Verkkopalvelussa julkaistut kuvat esimoderoidaan. Toimitus poimii parhaat kuvat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.

  Lehden palstalle valituista havaintokuvista maksamme 40 euron palkkion. Verkossa ja sosiaalisessa mediassa julkaistavista kuvista ei makseta palkkiota.

  HUOM! Heinäkuun aikana Havaintokirjan kuvia julkaistaan satunnaisesti, sillä moderaattorit ovat kesälaitumilla.
 • Video

 • Voit lähettää meille myös linkin Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi videoon. Suomen Luonto voi upottaa videon omalle sivuilleen. Videon käyttöoikeudet määrittelee videon alkuperäinen julkaisupalvelu.
 • Kuvan tiedot

 • Henkilötiedot

 • Kuvan käyttöoikeus

  Lähettämääsi kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon julkaisuissa ja materiaaleissa, kuten artikkelien kuvituksina, verkkopalveluissa ja Suomen Luonnon markkinointiin.
 • Ehdot

  Olen kuvien tekijänoikeuksien haltija. Kuvassa mahdollisesti esiintyviltä henkilöiltä on kysytty lupa kuvan julkaisemiseen. Kuvaajan nimi mainitaan aina kuvan yhteydessä. Lähettämällä havainnon hyväksyn, että jättämiäni tietoja voidaan käyttää Suomen Luonnon jutuissa printtilehdessä ja verkkosivuilla.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Valokuvaaja: Anne Paloheimo

Pyjamalude

Vuoden 2020 heinäkuussa tontillemme Mynämäen Mietoisissa ilmaantui tusinan verran pyjamaluteita, joita en ennen ollut nähnyt. Ne viihtyivät pitkään samassa putkikasvissa. Jossain vaiheessa osa hävisi ja lopulta jäljellä oli vain muutama. Nämä muutamat siirtyivät kasvimaalleni tillin kukintoihin. Lopulta jäljellä oli vain yksi, joka sitkeästi pysyi paikallaan tillin kukinnossa. Mietin miten sille mahtaa talvella käydä, kun se ei tehtynyt elettäkään lähteäkseen pois. Nyt keväällä, kun perkasin tillimaatani, löysin salvian juurelta lehtien seasta kuvassa näkyvän yksilön - ja ihan elossa. Uskoisin, että kyse on samasta sitkeästä sissistä, jonka tekemisiä seurasin syysmyöhälle asti. Olin iloisesti yllättynyt, kun se oli selvinnyt hengissä talven yli. En tiedä onko se vielä tillimaalla vai liekö jo lentänyt johonkin putkikasvin kukintoon. Jännityksellä odotan tulevatko sen kaverit taas heinäkuussa seuraksi. Joko alkaa olla tavallista, että pyjamaluteet talvehtivat Suomessa?
Valokuvaaja: Anne Paloheimo, Mietoinen, Mynämäki 29.5.2021