Phoenix dactylifera

Taatelipalmun alkuperä ravintokasvina oli pitkään epävarma, sillä sitä on käytetty ravintona tuhat vuotta useassa eri paikassa. Vuonna 2017 taatelipalmun mysteeri ratkesi, kun tutkijat löysivät syrjäiseltä vuoristoseudulta Omanista villejä taatelipalmuja. Palmujen villiä alkuperää tuki niiden geneettinen monimuotoisuus, joka oli suurempi kuin viljellyiden taateleiden. Lisäksi villien palmujen hedelmien pyöreä muoto oli samankaltainen kuin luonnonvaraisella sisarlajilla. Koko genomin tutkiminen paljasti, että viljellyt taatelit syntyivät monessa vaiheessa kahden villin taatelipalmukannan risteytymisen tuloksena.

Suomessa myytiin taateleita jo 1900-luvun alussa, mutta perinteisenä jouluherkkuna taatelikakku lienee uudempaa perua, sillä sen ajan keittokirjoista ei löydy taatelikakun reseptiä.