Naaras kutoo pari senttiä leveän pesän seitistä ja munii sinne muutaman sata munaa. Hämähäkki kiinnittää pallon kasvillisuuteen. Emo ei vahdi tai hoivaa poikasia vaan kuolee syksyllä. Poikaset talvehtivat pesässä.

Pesä voi suojata poikasia monilta hyönteissyöjiltä. Hämähäkinseitti on ohutta, kevyttä ja silti hyvin kestävää. Kosteana kesänä pesä on kuitenkin altis sienitaudeille, jos ilma ei vaihdu kunnolla. Poikaset saattavat syödä toisiaan kuoriutuessaan ennen kuin hajaantuvat ulos pesästä.

Nimensä ampiaishämähäkki on saanut räväkän värityksensä perusteella. Kuva: Håkan Söderholm / Vastavalo

HARA Kiinnostavaa on pallon ripustaminen seitillä. Ohuen seitin ja massiivisen pallon välille syntyy kiinnostava jännite, pallo ikään kuin leijuu ilmassa. Painovoiman uhmaaminen on kiehtonut arkkitehteja kautta aikojen, ja tämä lienee yksi hienoimmista toteutuksista. On ollut puhetta siitä, että ilmastonmuutos nostaa veden pintaa.
Tämä voisi olla siihen ratkaisu.

HAKULINEN Loistavan innovatiivinen! Ei kovin kaunis. Varmaankin hämähäkki pitää sitä upeana. Ei myöskään kovin käytännöllinen, jos poikaset syövät toisiaan, mutta ehkä hämähäkeillä kaikkien ei ole tarkoituskaan selvitä. Vähän tuhlaavaista, mutta meillä on eri selviytymisstrategioita, ja mitäpä minä niitä kritisoimaan.

HÄNNINEN Pallon muoto on energiatehokas, ulkopintaa suhteessa sisätilaan tarvitaan kaikkein vähiten. Pesä on vaikuttava, vähän kuin kiinalainen paperilyhty.