Ulkonäkö ja tuntomerkit: Isokokoinen (7,5–10 milliä) ja hyvin karvainen laji. Karvat vaaleanruskeita, vanhemmiten harmahtavia. Koiraalla on takaruumiissa heikkoja vaaleita karvavöitä.

Elintavat, ravinto ja lisääntyminen: Lentoaika pajujen kukinnan aikaan huhtikuun lopulta kesäkuulle, pohjoisessa myöhemmin kuin etelässä. Oligolektinen, käy vain pajujen ja erityisesti raidan kukilla. Pesii maahan hiekkaisilla aluella yleensä paljaisiin maalaikkuihin rinteissä. Parhailla paikoilla voi olla satoja pesiä lähekkäin.

Levinneisyys ja runsaus: Levinneisyys paikoittainen Etelä- ja Keski-Suomessa sekä Perämeren rannikolla. Elää lähinnä paahteisilla alueilla kuivilla ja karuilla kankailla ja harjumetsissä.

Heimo: Kalvomehiläiset (Colletidae). Suomessa elää 23 kalvomehiläislajia. Heimo on saanut nimensä siitä, että mehiläiset vuoraavat pesän sisustan silkkimäisellä kalvolla. Ravinto pysyy tuoreena ja lähes nestemäisessä muodossa kalvon sisällä. Englannissa iskosmehiläiset tunnetaan nimellä ’cellophane bees’ tai ’plasterer bees’.

Tiesitkö: Kevätiskosmehiläinen on runsastunut voimakkaasti Suomessa 1960-luvulta lähtien. Avoimena pysyvät hiekkakuopat ovat lajin elinehto.