Perhekunta rakentaa kekomaisen pesän puunrungoista ja oksista ja tiivistää sen mudalla. Tarvittaessa majavat kokoavat pesän lähelle padon säätelemään veden korkeutta. Ne parantelevat rakennelmiaan vuodesta ja sukupolvesta toiseen. Pesässä on sisääntulo- ja pakoaukkoja, jotka sijaitsevat veden alla. Majavat talvehtivat pesässä.

Rakennelmat ovat erittäin lujia, ja padon ansiosta oksien kuljettaminen uittamalla on helppoa. Samalla ympäristö vettyy lehtipuille sopivaksi. Pesään tunkeutuminen on lähes mahdotonta, mutta keko on huomiotaherättävä, ja pedot voivat saada majavan kiinni sen läheltä.

Kuvitus: Juha Ilkka

HARA Tässäkin pesässä hyödynnetään materiaaleja optimaalisesti: muta ottaa vastaan puristusta ja tiivistää rakenteen, kun taas puunrungot ja oksat ottavat vastaan vetoa lujassa liittorakenteessa. Patoamisella on laajoja ympäristövaikutuksia. Ihmisen vastaava toiminta edellyttäisi pitkiä lupaprosesseja.

HAKULINEN Majavan pesä on jopa ihmismäinen asumus, sillä sitä parannellaan ja sisustetaan, rakennetaan uusi huone, kun perhe kasvaa. Tämä on huikeaa insinöörityötä, ja tiimityöstä on myös annettava maininta.

HÄNNINEN Pesä on jopa vau-arkkitehtuuria, se on totaalisen dominoiva ympäröivässä maisemassa. Ihailen majavaa ja sen uutteruutta. Rakennus muuttaa ympäristöään, onko se hyvä vai huono asia?

Majava osoittaa reviirinsä rajat naapurireviirin majaville nostelemalla oksaa ilmaan. Kuva: Orsolya Haarberg / Nature Picture Library