Panurgus calcaratus

Ulkonäkö ja tuntomerkit: Pienikokoinen (8–9 milliä), musta ja vähäkarvainen, mutta naaraan takajaloissa on tuuhea keltainen karvoitus. Erityisesti koiras muistuttaa petopistiäisiä.

Elintavat, ravinto ja lisääntyminen: Oligolektinen eli kerää siitepölyä vain syysmaitiaiselta, sarjakeltanolta ja muilta keltakukkaisilta asterikasveilta. Naaraat nimensä mukaisesti piehtaroivat kukissa, eli nuohoavat siitepölyä makaamalla ja pyörimällä siellä kyljellään. Näin kukan siitepöly tarttuu naaraan sääriharjaan. Pikkupiehtarimehiläiset tekevät pesän hiekkaisiin rinteisiin tai tasamaalle pieninä tai suurinakin ryhminä. Kahdesta kymmeneen naarasta voi jakaa saman pesäaukon. Pesän pääkäytävä jakautuu muutaman sentin syvyydessä sivuhaaroiksi, joiden perällä on toukkakomerot. Lentoaika kestää kesäkuun lopulta syyskuun alkuun.

Levinneisyys ja runsaus: Etelä- ja Keski-Suomessa jokseenkin yleinen ja paikoin runsas. Elää tienpientareilla, pihoilla ja joutomailla, missä sopivia ravintokasveja tavataan.

Heimo: Maamehiläiset (Andrenidae). Nimensä mukaisesti maamehiläiset pesivät maassa. Naarailla on selvät sääriharjat siitepölyn keräämiseen, tiheäkarvaiset silmänvieruskuopat ja takaruumiin kärjessä karvainen perätupsu. Maamehiläiset asuttavat pohjoista pallonpuoliskoa ja niitä tunnetaan maailmasta yli 600 lajia, Suomesta 42 lajia.

Tiesitkö: Pikkupiehtarimehiläiskoiraat nukkuvat yönsä sulkeutuneissa kukissa.