Tuntomerkit: Pilkkasiipi on aika lailla mustalinnun näköinen ja värinenkin. Koiraalla on kuitenkin keltainen nokanreuna, molemmilla sukupuolilla valkoinen täplä silmän alla ja naaraalla muuta pukua vaaleampi poskilaikku. Nuorella linnulla on naarasta vaaleampi vatsa. Lennossa pilkkasiiven siiventyven valkoiset laikut, joista tulee linnun nimi, näkyvät selvästi. Lentoon lähtiessään pilkkasiipi juoksee raskaasti haahkan tyyliin, mutta sen lento on nopeaa, noin 70 km tunnissa.

Elintavat: Pilkkasiipi on arka merensaariston ja tunturijärvien lintu.

Ravinto: Simpukat, äyriäiset madot ja pikkukalat sekä etenkin järvillä hyönteiset ovat pilkkasiiven ravintoa.

Lisääntyminen: Pesii yksittäisparein, mutta hakee mielellään suojaa tiira- ja lokkiyhdyskunnista. Pesä maassa varvikon, katajan tai kivikon kätkössä. Hautoo noin neljä viikkoa ja poikaset tulevat lentokykyisiksi noin seitsemän kahdeksan viikon ikäisinä.

Runsaus ja levinneisyys: Pilkkasiiven Suomen pesimäkanta on 7 000–12 000 paria. Lapissa pilkkasiipiä pesii suunnilleen saman verran kuin mustalintuja, esiintymisen painopistealue on myös Koillismaalla. Ja pilkkasiipi pesii myös ulkosaaristossa kaikilla merialueillamme. Läpimuuttajia on lisäksi 50 000–100 000 lintua, noin kymmenesosa alliin tai mustalintuun verrattuna.