Metsän karikkeesta nousee hohtavan vaaleaa. Orakkaat tarjoavat satoa pitkälle syksyyn.
Vaaleaorakkaat erottuvat hyvin tummanpuhuvassa syysmetsässä. Kuva: Esa Ervasti / Vastavalo
Teksti: Tarja Siuvatti
Hyvänä sienisyksynä orakkaista voi saada runsaan sadon. Kookkaita vaaleaorakkaita (Hydnum repandum), ja hentoja, selkeästi oranssin- tai ruskeansävyisiä rusko-orakkaita (H. rufescens coll.) voi valmistaa ja säilöä samoin tavoin, joko pakastamalla tai kuivaamalla. Kuivaaminen hiukan sitkistää sienen maltoa, pakastaminen taas vaikuttaa eniten makuun. Kuivaaminen myös voimistaa sienen makua, joten kuivata kannattaa vain nuoria ja tuoreita sieniä, joiden maussa on vähiten karvautta.
Sekä vaaleaorakas että rusko-orakkaat kuuluvat Eviran suosittelemiin ei-uuselintarvikkeisiin – entisiin kauppasieniin. Ne ovat turvallisia ja niiden käytöstä on pitkät perinteet ja paljon kokemusta. Ruokaviraston ohjeen mukaan näitä molempia lajiryhmiä saa olla myytävissä erissä.
Vaaleaorakkaan satoaika on pitkä. Se ajoittuu syyskuun alusta lokakuun loppuun saakka. Myöhäisimmät vaaleaorakkaat olen kerännyt pitkälti yli lokakuun puolenvälin. Sen jälkeen niiden maku alkaa huonontua, mutta ennen marraskuun alkua saattaa vielä löytyä hyväkuntoista ja hyvänmakuista vaaleaorakasta.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Sieniä on syöty, niitä on käytetty tulen sytyttämisessä, niillä on lääkitty, otettu yhteyttä tuonpuoleiseen ja värjätty lankoja. Niihin on myös kuoltu.