Circus aeruginosus

Koko: Suohaukoistamme suurin. Pituus 48–56 cm, siipien kärkiväli 115–130 cm.

Tuntomerkit: Tunnusomaisen kolmivärinen. Siipien kärjet laajalti mustat, selkä ja siiven peitinhöyhenet päältä ruskeat, muuten siniharmaa. Liitelee tyypillisesti 5–7 metrin korkeudessa ruovikon päällä siivet loivassa v-asennossa. Eroina sinisuohaukkaan pitemmät siivet, vaalea pää ja punaruskea vatsa.

Pesintä: Kuivista oksista ja korsista rakennettu pesä ruovikossa. 3–7 munaa. Naaras hautoo.

Levinneisyys: Pesii jokisuistojen, merenlahtien ja järvien ruovikoissa. Tuttu näky laajalla alueella Euroopassa ja Aasiassa, meillä sadan vuoden takainen tulokas. Tiheimmän levinneisyyden raja kulkee Suomen poikki vinoittain Ilomantsista Tornioon.

Ravinto: Jyrsijät, pikkulinnut, sammakot, käärmeet.

Muutto: Talvehtii Länsi-Afrikassa, palaa Suomeen huhti–toukokuussa. Syysmuutto elokuun alusta syyskuulle.

Uhanalaisuus: Elivoimainen (LC).

haukatpetolinnutruskosuohaukka

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.