Kirjaudu Kirjaudu sisään
TILAA LEHTI
KIRJAUDU
TILAA LEHTI
Kirjaudu Kirjaudu sisään

Ihmisen jälki luonnossa – osallistu Suomen Luonnon ja Haltian kuvakisaan!

Osallistu Suomen Luonnon ja luontokeskus Haltian kuvakisaan, jonka aiheena on ihmisen jälki luonnossa. Voittajakuvat pääsevät esille Haltiaan ensi keväänä.

Marraskuussa Espoon Nuuksion Haltiaan avattiin luontokeskuksen historian ensimmäinen voimakkaasti kantaa ottava näyttely: Jälki. Näyttely tuo esiin ihmisen luontoon jättämää jälkeä pohjoismaisten valokuvaajien kuvien ja henkilökohtaisten tarinoiden kautta.

Luontovalokuvaamista on kritisoitu luonnon todellisen tilan kaunistelemisesta. Jälki-näyttelyn kuvat eivät jätä tilaa väärinkäsityksille. Kauniit ja tunteikkaat valokuvat herättävät ristiriitaisia tunteita ja ahdistavat katsojaa. Ristiriitaa herättää myös ihmisen elämä maapallolla: yhtä aikaa kaunista ja arvokasta olemassaoloa, mutta myös mahtavaa tuhovoimaa.

Suomen Luonto järjestää yhdessä Haltian kanssa kuvakilpailun Jälki-näyttelyn teemaan liittyen. Voit osallistua lähettämällä kuvan, jossa näkyy ihmisen jättämä jälki luonnossa 13. tammikuuta mennessä. Valitsemme lähetettyjen kuvien joukosta 20 kuvaa, jotka nostetaan maaliskuussa 2019 esille Haltian näyttelyyn. Nämä 20 kuvaajaa pääsevät myös ilmaiseksi nauttimaan luontokeskukseen. Esittelemme kuvakisan parhaimmistoa myös helmikuussa ilmestyvässä Suomen Luonnossa. Kaikki kuvan lähettäneet saavat alennuskoodin, jolla pääsee Haltian näyttelyihin puoleen hintaan.

Jälki-näyttely on avoinna Suomen luontokeskus Haltiassa 3.11.2018–12.5.2019.

Kuva: Tarja Hoikkala / Vastavalo

Aarniometsän tuho

Kuusamon yhteismetsä hakkasi aarniometsää Etelä-Kuusamon Kontiokankaalla ja aurasi alueen paikoitellen hyvinkin syvältä. Kohteella oli myös järeiden haapojen ryhmiä. Haavat tapettiin pystyyn kaulaamalla.
Kuusamon yhteismetsä tekee vuosittain uudistushakkuita 450-600 hehtaarin alalla. Kaikki ovat pääasiassa monimuotoisia vanhoja kangasmetsiä, joka on uhanalainen luontotyyppi. Ne hakataan aukeiksi, mutta sinne tänne saattaa jäädä muistoksi joku ylispuu, monisatavuotinen petäjä, tai kelo.Kuvaaja: Heikki Ketola