Löysitkö kontiaisen kekoja? Kuinka monta? Ilmoita havaintosi meille.

Harva on päässyt näkemään kontiaista eli vanhalta nimeltään maamyyrää. Vanha nimi olikin harhaanjohtava, sillä kontiainen ei ole myyrien sukua, vaan sen lähisukulaisia ovat päästäiset.

Kontiainen viettää aikansa tiiviisti maan alla, johon se on sopeutunut erinomaisesti. Se kaivaa lapiomaisten etukäpälien avulla tunneleita ja työntää mullat maan pinnalle. Varma merkki kontiaisesta onkin kraatterimainen multakasa.

Kontiaisen ja vesimyyrän keot muistuttavat toisiaan, mutta ne erottaa toisistaan käytävän sijainnin perusteella. Vesimyyrällä käytävä on kasan reunassa (oikeanpuoleinen kuva), kun taas kontiaisen käytävä on keskellä kasan alla, jolloin keko muistuttaa tulivuoren kraatteria (vasemmanpuoleinen kuva). Kontiaisen käytävää voi joskus olla vaikea huomata keosta.

 
Kuinka runsas ja laajalle levinnyt kontiainen on Suomessa? Ilmoita meille löytämäsi keot 31.7.2017 mennessä. Vastaajien kesken arvomme laadukkaan riippumaton.

Onnea etsintöihin!

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €