Vuoden 2022 tuulitilastot ovat valmistuneet. Vuonna 2022 Suomessa esiintyi yhteensä 23 myrskypäivää, joka on hieman keskiarvoa matalampi lukema. Vuoden 2022 kokonaismäärää nostaa kuitenkin myrskyinen alkuvuosi. Sen sijaan loppuvuosi oli erityisen hiljaista myrskyjen suhteen: vuoden loppupuolisko (heinä-joulukuu) oli vähämyrskyisin sitten vuoden 2006, jolloin Ilmatieteenlaitoksen vertailukelpoinen aineisto alkaa. Esimerkiksi touko-joulukuun aikana myrskyä havaittiin yhteensä vain kuutena päivänä!

Myrskypäiväksi lasketaan päivä, jolloin ainakin yhdellä Ilmatieteenlaitoksen merisäähavaintoasemalla mitataan myrskyrajan ylittävää 10 minuutin keskituulennopeutta. Myrskyraja Suomessa on 21,0 m/s. Vertailukelpoiset tuulimittaukset ovat alkaneet vuonna 2006, joten nykyisin käytössä oleva tuulitilasto alkaa silloin. Ennen vuotta 2006 kaikki säähavaintoasemat eivät raportoineet tuulennopeutta 10 minuutin välein joten osa myrskyistä on voinut jäädä havaitsematta. Huom. myrskypäivien lukumäärä on eri asia kuin myrskyjen lukumäärä, sillä toisinaan yksi myrsky tuottaa kaksi myrskypäivää, jos myrsky osuu vuorokauden vaihteeseen.

Kuva 1. Vuoden 2022 kuukausittaiset myrskypäivien määrät Suomessa (oranssit pylväät). Siniset pylväät osoittavat vuosien 2006-2021 keskiarvon. Aineiston lähde: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/tuulitilastot

Alkuvuosi 2022 oli hyvin myrskyinen. Tammikuussa 2022 myrskyä pauhasi 9 päivänä, mikä on yksi korkeimmista lähihistorian tammikuisista myrskymääristä. Vain tammikuussa 2007 havaittiin enemmän myrskyjä, jolloin niitä oli 10 päivänä. Matalapaineinen säätyyppi jatkui myös helmikuussa, jolloin Suomessa myrskysi viitenä päivänä. Varsinkin Euroopassa havaittiin useita voimakkaita talvimyrskyjä helmikuussa 2022. Tuulinen säätyyppi näkyi myös Itämeren vedenkorkeudessa. Länsituulet toivat Itämereen lisää vettä Tanskan salmien kautta, ja esim. Föglössä vedenkorkeus nousi +78 cm 21.2.2022. 

Myrskyisän alun jälkeen kuitenkin loppuvuosi on sujunut hyvin rauhallisissa merkeissä. Maaliskuussa myrskysi kahtena päivänä ja huhtikuussa yhtenä. Touko-heinäkuun aikana ei myrskynnyt kertaakaan, mikä kuitenkin on normaalia Suomen myrskyilmastossa. Myrskyt nimittäin painottuvat selvästi syys- ja talvikuukausille. Elo- ja syyskuussa myrskyä havaittiin kumpanakin kuukautena yhtenä päivänä, ja lokakuussa kaksi kertaa. Heikot tuulet jatkuivat kuitenkin lokakuun jälkeenkin.

Marraskuun monet muistavat hyvin vähätuulisena, koska energiakriisin aikana vähätuulisuus näkyi korkeina sähkön hintoina. Ei siis ole ihme ettei marraskuussa myrskynnyt kertaakaan. Tämä on suhteellisen harvinaista, mutta ei kuitenkaan erityisen poikkeuksellista. Vuosien 2006-2022 aikana kolmena marraskuuna myrskypäivien määrä on jäänyt nollaan: 2009, 2019 ja nyt vuonna 2022. 

Joulukuu on Suomessa tilastollisesti myrskyisin kuukausi. Keskimäärin (eli vuosina 2006-2021) Suomessa on havaittu kuusi myrskypäivää joulukuussa, eli keskimäärin joka viides päivä. Joulukuu on myös ainoa kuukausi, jolloin on myrskynnyt jokaisena vuonna 2006-2022. Myrskytöntä joulukuuta ei siis tilaistoissa vielä ole. Vuonna 2022 joulukuussa myrskysi kuitenkin vain kahtena päivänä. Kaksi edellistä joulukuuta (2020 ja 2021) ovat olleet myös hyvin vähämyrskyisiä: vuonna 2020 myrskysi kahtena päivänä ja 2021 vain yhtenä päivänä, mikä on siis joulukuun vähyysennätys. 

Kuva 2. Vuosittaiset myrskypäivät touko-joulukuun ajalta. Aineiston lähde: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/tuulitilastot

Yhteensä vuonna 2022 myrskyä havaittiin siis 23 eri kalenteripäivänä. Se on alin lukema sitten vuoden 2016, jolloin myös havaittiin 23 myrskypäivää. Tilastojen vähämyrskyisin vuosi on 2014, jolloin myrskysi 16 päivänä. Eniten myrskypäiviä, 44 kappaletta, havaittiin vuonna 2020. Silmiinpistävää on kuitenkin loppuvuosipuoliskon myrskyjen vähyys. Touko-joulukuun aikana havaittiin myrskyä vain kuutena päivänä, joka on tilastojen alin lukema. Tilastot alkavat kuitenkin vasta vuodesta 2006, joten aikasarja ei ole kovin pitkä eikä siten luotettavaa analyysiä tapahtuman toistuvuusajasta voi tehdä. Harvinaisesta tapahtumasta on kuitenkin kyse, ja on oikeastaan huonoa tuuria, että näin kävi juuri syksyllä 2022 kun tuulienergiaa olisi tarvittu kaikista eniten!

myrskymyrskytuulisäätuuli

Opi luonnosta ja tue luonnonsuojelua!

Suomen Luonnon seurassa pysyt ajan tasalla luonnon tapahtumista koko vuoden ja digiarkistossa pääset sukeltamaan luonnonsuojelun historiaan.