19/100

Yksi vaikuttavimmista Suomen salomaiden linnuista on maakotka. Sen kaarros salon yllä, uskomaton voima, huima nopeus ja yllättävä ketteryys myös metsän siimeksessä viiltävät mielen sopukoihin.

Maakotka on idän ja pohjoisen lintu, erämaan rauhaa rakastava, Kalevalan tuntema kokko, ilman lintu.

Maakotka aloittaa pesinnän varhain, jo maaliskuusta alkaen ilmestyy yhdestä kolmeen munaa sen suureen risupesään. Haudonta-aika on pitkä, puolentoista kuukautta, pesäpoikasaika jopa kaksinkertainen. Monesti vain yksi poikasista selviää lentokykyiseksi. Ja syksyllä sen pitää vielä oppia saalistamaan.

Meillä maakotkat pesivät vaaramaisemissa ja tunturien alarinteitten metsissä. Kotkan metsästysretket ulottuvat myös aikeille maille ja soille. Jännittävää on, että heti Suomenlahden eteläpuolella Virossa maakotkan reviirit ovat suurten alavien soiden vaikeakulkuisessa maastossa, pesät joko vahvassa suomännyssä tai suon laitametsien suojaavassa kätkössä. Yhteistä on erämaan rauha.

100 päivää luonnossamaakotkaSuomi 100

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!