Oulunkyläntiellä Helsingissä toimiva ekokampaamo Peppecon omistaja Opri Karttunen on juuri saanut tietää, että hän on allerginen erityisesti hiusväreissä yleisesti käytettävälle parafenyleenidiamiinille ja sen johdannaisille.

”Euroopan unionissa parafenyleenidiamiinin käyttäminen iholle on kielletty, mutta jostakin syystä hiusväreissä sitä saa olla. EU :n kosmetiikkalainsäädännössä on tosin suositus, jonka mukaan alle 16-vuotiaitten hiuksia ei värjättäisi kestoväreillä.”
Allerginen reaktio alkaa usein vasta seuraavana päivän kovalla kutinalla, sitten nousee näppyjä ja lopulta iho voi olla
aivan ruvella.

Karttunen jatkokouluttautui ekokampaajaksi ammattioppilaitos Prakticumissa Helsingissä runsas kaksi vuotta sitten. Hän kiittelee intuitiotaan. Se osoitti hänelle suunnan muutoksen.

”Synteettisten värien, lakkojen ja muotoilutuotteitten huurujen jälkeen tunsin itseni usein huonovointiseksi, mutta en osannut yhdistää asioita.”
Opetukseen kuuluu intialainen päänhieronta, hiusten ja päänahan hoito sekä värien valmistus ja käyttö. Myös kemikaalien vaikutukset tulevat tutuiksi. Hoidoissa Karttunen käyttää muun muassa savea, merilevää ja monenlaisia yrttejä.
”Vihreä savi syväpuhdistaa päänahan ja hiukset imemällä epäpuhtauksia sekä kemikaali- ja metallijäämiä”, hän kertoo.
”Esimerkiksi rasvoittuvalle tukalle se sopii erinomaisesti.”
Ekokampaajalla voikin vierähtää aikaa. Rupeama alkaa hieronnalla, josta siirrytään hoitoihin ja lopulta värjäykseen.
Kasvivärien vaikutusaika voi kestää tunnista puoleentoista.

Vapaa-aikanaan Opri Karttunen menee metsään vasu käsivarrellaan. Hän kerää väri- ja hoitoaineiden raaka-aineita. Niitä ovat lepänkävyt, juuret sekä kasvien kuten vadelman ja nokkosen lehdet, jotka hän kuivaa myöhempää käyttöä varten.
”Kasvinosista ei saa yksinään väriä, vaan ne sekoitetaan punaisen hennan (Lawsonia inermis), mustan indigon (Indigofera tinctoria) ja vaalean Cassian jauhettuihin lehtiin.
”Löydän sopivat sekoitukset esimerkiksi ruskean eri sävyihin kokeilemalla,” Karttunen sanoo. ”Värien tarttuminen on yksilöllistä. Se riippuu muun muassa hiusten kunnosta ja pohjaväristä.”
Asiakkaat valitsevat ekokampaajalle tullessaan hoitomuodon ja nyt kun Karttusen allergia on varmistettu, ei hän haluaisi
enää työskennelläkään synteettisillä aineilla.
”Olen jättänyt keinotekoiset värit lähes kokonaan pois. Luontaistuotteilla ei kuitenkaan pysty tekemään vaalennusta tai permanenttia.” Luomulinjaan siirtyneelle pakkokihartamista ei toisaalta välttämättä tarvitakaan.
”Jotkut sanovat, että shampoitten ja väriaineitten vaihtuminen luomuun tuo esille hiuksen kadonneen taipuisuuden.”
Kasvivärit tuovat hiuksiin myös tuuheutta. ”Luomuvärjäyksen jälkeen päässä tuntuu olevan puolet enemmän hiuksia.”
Peppecoon ja muihinkin ekokampaamoihin pyrkivä saa varautua odottamaan. Karttusenkin seuraavat vapaat ajat ovat kuukauden päässä. Toisaalta hänestä on ekokampaamon myötä sukeutunut rauhan ja hiljaisuuden ystävä. Kampaamossa soi rentouttava musiikki ja tuoksuu hyvälle.
”Tässä saa itsekin hoitoa”, hän sanoo. ”Lisäksi saan päättää työaikani ja voin pitää halutessa vapaapäiviä.”

Lisää ekokampaamoja: www. ekoyrittajat.fi/ekokampaajat

ekokampaaja

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.