Arktisille alueille kiiruhtavien vesilintujen muuton huippu on juuri nyt käynnissä. Tänään torstaina esimerkiksi Helsingistä ja Virolahdella on jo nähty yhteensä kymmeniä tuhansia valkoposkihanhia. Ilmiön voimaa kuvaa, että toimittajemme Johanna Mehtola näki valkoposkihanhet liikeellä kotitalonsa yllä Sipoossa aamulla ja itsekin havahduin Helsingissä kaupunkiasunnon ikkunasta näkyvää aamuparveen.

Jo eilen ja toissapäivänä meni erittäin merkittävä allimuutto. Suomen Luonnon Gustaf Nordenswanilta saaman tiedon mukaan Porvoon Söderskärin ohitti lähes puoli miljoonaa allia (15.5. 210 000 ja 16.5. 270 000). Lintuhavaintojärjestelmä Tiiran mukaan Söderskäriä idempänä Virolahdella näkyi pelkästään 15.5. yli puoli miljoonaa allia.

Mustalintuja havaittiin Söderskärillä 12. Ja 13.5 yli satatuhatta kumpanakin päivänä.

Suomen ohi kiiruhtavien valkoposkihanhien pesimäpaikat ovat enimmäkseen Euroopan puolen Venäjän arktisissa pohjoisosissa. Sen sijaan allit ja monet muut arktiset linnut matkaavat yleensä paljon kauemmaskin, Siperiaan asti.

Vajaat kymmenen vuotta sitten Tanskassa satelliittilähettimillä varustetut allit jatkoivat Siperiaan Karan meren ja Jamalin niemimaan maisemiin. Ne ruokailivat matkallaan Viron rannikolla ja Vienanmerellä mutta Suomenlahti ohitettiin sen kummemmin pysähtymättä.

Kuten oheisesta satelliittimerkattujen allien kartasta näkyy Suomenlahti on osa suorinta tietä Venäjän ja Siperian länsiosien arktiselle rannikolle. Nyt tämä mahtava valtavylä on jälleen täynnä liikettä ja lintuelämää.

allivalkoposkihanhi

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!