Asiantuntijan kolme vinkkiä kestävän ja helposti huollettavan linnunpöntön tekemiseen

Kuva: Annakaisa Vänttinen
Linnunpönttöjä ammatikseen rakentava Harri Tuomi on kehittänyt kestävän ja erittäin helposti huollettavan pönttötyypin. Tässä Tuomen kolme vinkkiä omatoimisille pönttönikkareille.
1. Helposti huollettava
Avattava etuseinä helpottaa linnunpöntön siivoamista. Kiinnitä pöntön etuseinä sen yläosasta ruuveilla sivuseiniin. Ruuvit toimivat ikään kuin saranana. Sivuseinän alaosan läpi ruuvattu lukitusruuvi pitää etuseinän kiinni.
Rakenne mahdollistaa myös pöntön tilanteen tarkistamisen, jos pesinnässä tapahtuu jotain odottamatonta tai jos toiminta pöntössä yllättäen hiljenee.
Pönttö kannattaa ripustaa puuhun pikalukkovyöllä. Se on helppo avata ja puun kasvaessa sitä voi löysätä. Se kestää pitkään.
Pikalukkovyö pujotetaan pöntön takaseinään kiinnitettyjen listojen takaa. Listoihin tulee tehdä matalat kolot, joista vyön voi ujuttaa. Näin pöntön takaseinään ei tule missään tilanteessa vääntöä.
Listat tukevat pöntön jämäkästi puun runkoa vasten ja suojaavat takaseinää puunrunkoa pitkin valuvalta vedeltä.

Pöntön ripustamiseen kätevä on pikalukkovyö, jota on helppo löystyttää tarpeen mukaan. Kuva: Annakaisa Vänttinen
2. Paras materiaali
21 millimetrin paksuisesta vanerista tulee huomattavasti lautaa kestävämpi ja pitkäikäisempi linnunpöntön runko. Vanerin huono puoli on se, että sitä myydään yleensä isoina levyinä, joten sen paloittelu kotikonstein voi aiheuttaa ongelmia.
Vanerisen pöntön etuseinän sisäpintaan pitää jyrsiä urat, jotta poikaset pääsevät kiipeämään pesästä lentoaukolle. Pikkulintujen pöntöissä tämä ei ole välttämätöntä, koska yleensä poikaset lentävät aukolle.
Linnunpöntön voi hyvin tehdä myös tavallisesta laudasta. Kannatta kuitenkin muistaa, että tikka menee siitä helposti läpi.
Pöntön katto kannattaa valmistaa filmivanerista. Se ei ime itseensä kosteutta. Koko pönttöä ei kannata tehdä filmivanerista, koska tällöin kosteus ei pääse ulos pöntöstä.
Lentoaukon metallisuojus pitää tehdä huolellisesti, jotta lintu ei vahingoita itseään aukosta kulkiessa.
3. Pönttö kuivana
Kun talvet ovat muuttuneet varsinkin Etelä-Suomessa aiempaa leudommiksi ja sateisemmiksi, linnunpöntön kuivana pitämiseen täytyy kiinnittää enemmän huomiota. Kosteassa home kasvaa nopeammin.
Pönttö kannattaa siivota syksyllä, koska muuten kostea pesä voi muhia ainakin Etelä-Suomessa pitkin talvea. Syksyllä tyhjentämisen jälkeen pönttöön voi laittaa porauslastuja. Ne tasapainottavat kosteutta ja lintujen on mukava nukkua niiden seassa talvella.
Pöntön ilmanvaihto paranee, kun pohjan kulmiin poraa halkaisijaltaan kahdeksan millimetrin reiät. Jos pönttöä ei siivoa syksyllä, talitiaisten pönttöön kantama sammal voi tukkia reiät. Ilmanvaihtorei´istä ei pidä tehdä liian suuri, koska muuten pesäsammalet voivat varista niistä ulos.
Pöntön etuseinän ja katon väliin kannattaa jää muutaman millin ilmanvaihtorako.