Helmipöllön koti on laaja, tiheä ja varttunut kuusivaltainen metsä, jota ei olekaan enää niin helppoa löytää etenkään Etelä-Suomesta.

Luonnonkolot ovat kuitenkin kaikissa metsissä vähissä, joten pönttö sopivassa metsässä helpottaa helmipöllön asuntopulaa.

Pöntöt on hyvä ripustaa metsiin loka–marraskuussa. Helmipöllön soidinmenot ja koiraiden pu-pu-pu-kutsut alkavat puolestaan tammi–maaliskuussa ravintotilanteesta riippuen.

Helmipöllön pöntöt mitat

  • Pöntön korkeus: 55–60 senttiä.
  • Pöntön pohjan sivut: 19–21 senttiä.
  • Lentoaukon halkaisija: 7–8,5 senttiä.
  • Lentoaukon sijainti: 40–50 senttiä pohjan yläpuolella.
  • Katto: vähintään 2 senttiä sivu- ja etuseiniä suurempi.
  • Pehmuste: haketta, kuivikettta tai kuivaa heinää kerros pöntön pohjalle.

Helmipöllön pönttö tulee ripustaa mielellään kuusen oksattomaan kohtaan 5–6 metrin korkeuteen 3–4 millin muovinarulla puun ympäri. Pöntön takaseinään on hyvä laittaa kaksi rimaa, jolloin pöntön takaseinä ei kosketa puunrunkoa. Näin runkoa pitkin valuva vesi ei osu pönttöön. Pönttöjä voi ripustaa sopivaan metsään 1–2 kilometrin etäisyydelle toisistaan. Muista myös huoltaa ripustamasi pöntöt vuosittain. Pöntön ripustamiseen on hyvä pyytää maanomistajan lupa.

Lähde: Erkki Korpimäki: Helmipöllö – Metsän ja hyvinvoinnin vartija, Tammi 2023.

Helmipöllön pönttöjä voi myös ostaa esimerkiksi Suomen lintuvarusteesta.

Lue lisää helmipöllöjen kiinnostavasta elämästä 18. tammikuussa ilmestyvästä Suomen Luonnosta. Lehden artikkelit ovat luettavissa digilehdestä jo 17. tammikuuta.

Erkki Korpimäkihelmipöllölinnunpönttöpöllönpönttöpönttöohjeet

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €