Keräsimme helmipöllöhavaintoja sekä kuluneelta keväältä että aiemmilta vuosilta ja saimme niitä toista sataa.

Monet harmittelivat vastauksissaan sitä, että helmipöllön keväistä soidinpuputusta ei ole kuulunut enää useampaan vuoteen.

Pitkän linjan linturengastaja Heikki Virtanen Kuusamosta kertoo näin:

Olen rengastanut lintuja 1959 lähtien, mukana useita helmipöllöpoikueita, Kuusamossa ja Pirkanmaalla. Viimeisen helmipöllöpoikueen (3 poikasta) olen rengastanut pesäpöntöltä yo paikalta Kuusamosta kesäkuussa 2016. Sen jälkeen en ole tavannut tai kuullut yhtäkään helmipöllöä huolimatta vuosittaisista seurannoista vanhoilta pesäpöntöiltä ja reviireiltä myyrätilanteista riippumatta em paikoilta. Huonosti menee. Varpuspöllöpoikueen (7 poikasta) olen rengastanut viimeksi samana vuonna myöskin Kuusamosta. Yhtä huono tilanne. Vuoden 2016 jälkeen ei näistä pöllöistä mitään havaintoa!

Helmipöllön kohtaaminen on kuitenkin aina sykähdyttävä ja ikimuistoinen kokemus, kuten Tanja Korhonen Melalahdesta kertoo. Hänen kohtaamisensa on helmikuulta 2019.

Heräsin keskellä yötä ääneen, jota en heti unenpöpperöissäni tajunnut. Pian tajusin, että lempipöllöni helmipöllöhän se äänen lähde on. Ääni oli niin kova, että ajattelin miten pöllö on päässyt sisälle taloon 😀 Koirakin oli ihmeissään. Kaivelin otsalampun esiin ja menin tuvan puolelle, huomasin ikkunasta takapihan kuusessa istuskelevan helmipöllön, joka puputti niin maan ankarasti. Ei hän edes pelästynyt otsalamppuni himmeää kajoa. Katselin ja kuuntelin pari minuuttia tätä pöllöistä hurmaavinta, kunnes hän päätti vaihtaa puputuspaikkaa. Vieläkin on tuoreena muistissa tämä yöllinen herätys.

Tuoreemman havainnon on tehnyt puolestaan Mikko Siikavesi. Hän pääsi näkemään helmipöllön lokakuussa 2023 Luonterilla Saimaalla.

Helmipöllö tuijotti hämmästyneenä, kun hiippailin kotimetsän kuusikossa. Hieman säikähdin, kun tuijotti minua kuusen oksalla vain muutaman metrin päästä. Toivottavasti löytää ripustetuista pöntöistä itselleen sopivan pesäkolon.

Janne Haverinen Kajaanista taas ei ole jäänyt vain odottelemaan pöllöjen saapumista, vaan rakentanut peräti 50 pöllön pönttöä helpottamaan näiden yölintujen asuntopulaa. Ja asukkaitakin on ilmaantunut ilahduttavasti.

Olen amatööri lintuharrastaja Kajaanista. Olen rakentanut noin 50 pöllön pönttöä joista noin 35 on helmipöllön ja 15 varpuspöllön pönttöjä. Viime keväänä pöntöissäni oli viisi helmipöllön pesintää. Niistä yksi emo ja neljä poikuetta saatiin rengastettua ammattilaisen toimesta. Tänä syksynä varpuspöllön pöntöissä on ollut runsaat myyrävarastot, joten toiveissa on että pian voisi puputus taas alkaa kuulumaan niityn takaa kuusikossa.

Lämmin kiitos kaikille havaintonsa lähettäneille!
Heidän kesken arvottiin Erkki Korpimäen upea kirja Helmipöllö – Metsän ja ihmisen hyvinvoinnin vartija (Tammi 2023). Sitä pääsee lukemaan Pirkko Kinnunen Sodankylästä. Hän näki helmipöllön viimeksi helmikuussa. Onneksi olkoon Pirkko!

Lue lisää helmipöllön elämästä Suomen Luonnon artikkelista Helmipöllö on hupenevien havumetsien asukas ja tutustu havaintokarttaan.

Aegolius funereushelmi pöllöksihelmipöllöhelmipöllökyselyOletko nähnyt helmipöllöä

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.