Ei vara venettä kaada, sanoi orava kun pähkinän piilotti
Monissa perheissä osa joulun yltäkylläisyydestä jaetaan siivekkäiden ja pörröisten ruokavieraiden kanssa. Orava onkin yksi tutuista vieraista monella lintulaudalla, joko odotettu tai vähemmän toivottu. Metsätalouden ja puuston yksipuolistumisen takia orava on metsäisillä seuduilla pulassa, sillä siltä loppuu ruoka. Siksi monet toivottavatkin pörröhännät ruokinnoille tervetulleeksi, vaikka toiset pitävät niitä ahneina.
Tutkimusten perusteella tiedetään, että oravakannan koko, niiden selviytyminen talven yli ja poikasten määrä riippuu puiden siemensadosta, Suomessa erityisesti kuusen siemensadosta. Siementen lisäksi orava syö havupuiden muitakin osia, kuten kukkia, silmuja ja versoja, sekä sieniä ja joskus myös hyönteisiä, luita ja linnunmunia.
Siemenet ovat kuitenkin tärkeintä ruokaa ja niiden katovuodet voivat olla kohtalokkaita oraville. Siksi oravilla on vahva varastoimisvietti, eikä hätätapauksessa auta myöskään olla liian nirso.
Mutta onko orava ahne vieras lintulaudalla?
Sitä ei tarvitse arvailla, sillä brittiläiset tutkijat selvittivät mitä kaikkea orava syö ja kuinka paljon. Wildlife Biology -tiedelehdessä vuonna 2000 julkaistu tutkimus tehtiin kahden vuoden aikana ja oravien ravinnonkäyttöä seurattiin ympäri vuoden.
Tutkimuksesta ilmeni, että havupuiden siemenet ovat oravien lempiruokaa. Yli 70 prosenttia niiden ruoasta koostui käpyjen siemenistä, vaikka niillä oli koko tutkimuksen ajan rajattomasti maapähkinöitä saatavilla.
Oravat onnistuvat löytämään kävyt hämmästyttävällä tarkkuudella. Tutkijoiden arvion mukaan oravat söivät 96–99,5 prosenttia kaikista saatavilla olevista kävyistä. Ei ihme, että kuusensiemenet pääsevät itämään ainoastaan käpyvuosien jälkeen.
Mutta kun kävyt loppuvat, erityisesti lopputalven ja kevään aikana, tutkijoiden tarjoamat maapähkinät tekivät oraville kauppansa. Käpyjen puutteessa puolet ravinnosta koostui maapähkinöistä, toinen puolikas oli puiden silmuja ja kukkia.
Syömänsä ruoan lisäksi orava tietysti tekee varastoja niukempien aikojen varalle. Ja koska orava ei voi tietää tulevasta, se pistää pähkinöitä talteen reilusti, erityisesti syksyllä ja alkutalvesta.
Tutkijoiden laskelmien mukaan orava varastoi keskimäärin 9500 pähkinää vuodessa. Tämä kasa pähkinöitä painaa neljä kiloa ja se sisältää energiaa 23500 kilokaloria. Sen turvin orava pärjäisi miltei yhdeksän kuukautta, ainakin Britteinsaarten leudossa talvessa. Onko tämä pähkinäkasa sitten ahkeruutta vai ahneutta, riippuu kenen näkökulmasta asiaa katsoo.
Orava on myös yksi tämän vuoden joulukampanjamme kasvoista. Tilaa hyvän mielen joululahja itsellesi tai läheisellesi! Tilauksesi on samalla lahja luonnon puolesta, sillä Suomen Luontoa julkaisee Suomen luonnonsuojeluliitto.