Brittiläis-tanskalainen dokumentti pohtii ansiokkaasti ihmisen asemaa suhteessa ympäröivään luontoon Färsaarten perinteisen pallopäävalaiden ja merilintujen metsästyksen kautta. Dokumentti on kuvattu upeissa maisemissa karunkauniilla saarilla pohjoisen Atlantin laidalla. Färsaarelaisten sukupolvia jatkuneita perinteitä, legendoja ja elämäntapaa tarkkaillaan monesta näkökulmasta, ja niihin kiteytyvät monet globaalit ympäristöongelmat.

Färsaarelainen elämäntapa on muuttumassa yhtä aikaa koko meriekosysteemin kanssa. Ympäristömyrkkyjen pitoisuudet valaanlihassa ovat kasvaneet. Onko lihan syöminen enää turvallista ja kuinka kauan valaanmetsästystä voidaan jatkaa? Onko metsästyksestä luopuminen luopumista osasta omaa identiteettiä? Myös kansainvälinen mertensuojelujärjestö kampanjoi aggressiivisesti metsästystä vastaan, eikä kaihda suoraa toimintaa. Onko parempi syödä uusiseelantilaista lammasta pakastealtaasta vai paikallista valaanlihaa, jonka pyynnin vakuutetaan olevan kestävää? Onko valaiden tappaminen brutaalia teurastusta vai lähiruokaa?

Dokumentti ei tarjoa valmiita vastauksia ja se herättää pohtimaan, pystyykö ihminen elämään sopusoinnussa luonnon kanssa, edes pienessä eristäytyneessä yhteisössä kaukana teollisuudesta ja suurkaupungeista.

The Islands and the Whales on nähtävillä Savonlinnan luontoelokuvafestivaaleilla, Riihisaaren museolla sunnuntaina 19.8. klo 17.00. Luontoelokuvafestivaalit alkavat tänään perjantaina 17.8. ja jatkuvat koko viikonlopun.

The Islands and the Whales, Iso-Britannia ja Tanska, 2016. Ohjaaja: Mike Day. Tekstitys englanniksi.

Poliisi rauhoittaa tilannetta, kun valaiden pyytäjät ja suojelijat kohtaavat. Kuva: The Islands and the Whales

Färsaaretluonnonsuojeluvalaanmetsästysvaltameret

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.