Viikonloppuna Helsingin Suvilahdessa järjestetty Flow Festival keräsi ennätykselliset 90 000 ihmistä nauttimaan musiikista, taiteesta ja tunnelmasta. Tapahtuma on yksi maailman ensimmäisistä hiilineutraaleista festivaaleista. Kokonaishiilijalanjälkeä pienennetään ympäristöystävällisillä valinnoilla, hiilijalanjälki kompensoidaan ja tapahtuma käyttää Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää, jonka tavoitteena on parantaa organisaatioiden ympäristöasioiden hallintaa.

Ruokavalinnoissa suositaan kasvisruokaa, luomua ja lähitoimijoita

Tämä vuonna ympäristövastuu näkyi varsinkin festarin ruokatarjonnassa. Tapahtuman ravintoloissa ei tarjottu punaista lihaa tai siipikarjaa ja vegaanisten annosten tarjontaa oli lisätty. Flow on ohjeistanut festivaalin ruokamyyjiä ympäristöystävällisiin valintoihin. Lisäksi myyjille on luotu Sustainable meal -konsepti, jossa on tarkat kriteerit mm. luomu – ja lähiruoan käyttöön, ruuantuotannon energiatehokkuuteen sekä raaka-aineiden alkuperään.

Ohjeistuksessa lienee vielä viilaamisen varaa, sillä lauantaina eräällä kojulla tarjottiin Sustainable meal -merkinnällä katkarapua riisin kera. Katkaravun hiilijalanjälki on muhkea, samoin riisille löytyisi lähempää ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja. Kuitenkin tämän mittakaavan tapahtuman ympäristöpanostukset lisäävät näkyvyyttä mutta myös rohkaisevat muita suuria tapahtumia seuraamaan perässä.

Ympäristöystävällisen ruuan lisäksi ympäristövalintoja tehdään Flow’ssa niin energiatuotannon, kierrättämisen sekä ruokatarjonnan saralla. Kävijän näkökulmasta kierrätys toimi jouhevasti, panttisysteemi takasi ettei pulloja loju maassa ja ruokatarjonta oli ilahduttavan kasvispainotteista.

Kotimaiset tapahtumat kiinnittävät ympäristövastuuseen yhä enemmän huomiota

Suomalaiset tapahtumat kiinnittävät huomiota yhä enemmän ympäristövastuuseen, joskin yhteisten käytäntöjen, laskureiden ja sertifikaattien puute hankaloittaa järjestäjien työtä.

Suomen taide- ja kulttuurifestivaalien etujärjestö Finland Festivals ry:n toiminnanjohtaja Kai Amberla kertoo, että kotimaisten festivaalien ympäristövalinnoista ei ole olemassa kootusti tietoa. Yhdistyksen jäsentapahtumissa on kuitenkin paljon kiinnostusta ja konkreettisia toimia tehty tapahtumien ympäristövastuun saralla.

Haasteena Amberla mainitsee muun muassa hiilijalanjäljen laskemisen mittarien ja selkeiden laskemisen työkalujen puuttumisen, joskin tarvittavia työkaluja on kehitteillä kansainvälisesti. Amberlan mukaan helposti toteutettavat toimet, kuten kierrätys, vihreämmät energiaratkaisut sekä vastuullisten yhteistyökumppaneiden valinta ovat jo nyt tapahtumanjärjestäjien työkalupakissa käytössä.

Toiminnanjohtaja kiittelee sitä, että julkisten tukien kriteereissä on jo selkeästi vaatimuksina ympäristövastuu. Monella saralla kuitenkin tapahtuu. Muusiikkialalla kehitetään Kestävämmän musiikkialan työkalupakkia , jonka tavoitteena edesauttaa elävän musiikin kenttää kohti ekologisesti kestävää kehitystä. Myös aiemmin mainittu Ekokompassi-sertifikaatti on monella tapahtumalla jo käytössä.

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.