Ivar Hortlingin Pieni lintukirja (WSOY 1927) kertoo haahkasta ja sen pesimistavoista. Kirjassa esitetään  varsin ajatuksia herättävä arvelu: ”Näyttää todella siltä kuin eräillä naarashaahkoilla olisi kehittynyt kauneusaisti – niin somasti osaavat ne asettaa pesänsä.” Esimerkkinä tästä kirjassa on kuva ”taiteellisesti järjestetystä” haahkanpesästä, jota kuin seppeleenä ympäröivät saunakukkamättäät. Saattaisiko haahkalla todella olla jonkinlaista kauneusaistia?

Ivar Hortling oli Suomen lintutieteellisen yhdistyksen ja sen lehden Ornis Fennican perustajia. Hän kirjoitti useita lintukirjoja, jotka olivat käytössä vuosikymmeniä 1950-luvun lopulle saakka.
Epäilemättä Hortling on tuntenut haahkan elintavat – pesä vuodesta toiseen samassa paikassa ja sen ympärillä kukkaan puhkeavat saunakukat – ja nähnyt ulkosaariston karun kauneuden.

On varsin tavallista pyrkiä inhimillistämään eläinten yksinkertaisiakin niin sanottuihin vaistoihin perustuvia tapoja. Emme voi tietää, mitä haahkan päässä liikkuu, mutta inhimillistä kauneudentajua sinne ei mahdu. Luonnon kauneus on meissä itsessämme. Hortling onnistui herättämään lukijoissaan kiinnostusta asiaan!

haahka

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.