Hillareissulla viime elokuussa Tornionjoen Matkakoskella näin taivaalla pilvitornin. Noin 40 minuuttia myöhemmin Aavasaksan tasolla tornin ympärille oli kehittynyt avorengas. Mistä tällainen pilvimuodostelma johtuu?

Taivaalla näkyy toisinaan erikoisenkin näköisiä pilvimuodostelmia tai kuten tässä tapauksessa pilven puutetta.

Koskikuvassa on hahtuvapilvilauttaa (altocumulus). Tornimainen muodostelma on kuuropilven (cumulonimbus) jäänne. Sen vieressä näkyy kauempana samantyyppinen torni.

Kuva: Mauno Lilja

Kuva: Mauno Lilja

 
Peltokuvassa on varmaan sama tilanne toisesta suunnasta. Siinä on näkyvissä myös hahtuvapilvilauttaa ja kuuropilven jäänteitä, tosin enemmän hajaantuneena.

Kuuropilven ympärillä on pilvetön alue. Se syntyy, kun pilvessä on lämpötila pakkasen puolella ja sulaa vettä eikä vielä ole riittävästi tiivistymisytimiä. Suomessa tiivistymisytimiä on yleensä aivan riittävästi. Kun jääkiteitä alkaa sitten syntyä pilvessä tiivistymisytimen ympärille, niin vesi alkaa haihtua ja jää jäljelle tyhjä alue. Tällaisia aukkoja havaitaan hahtuvapilvissä (altocumulus) ja palleropilvissä (cirrocumulus). Tässä kuuropilvi on ollut todennäköisesti syynä jääkiteiden muodostumiselle ja aukon syntymiselle.

Tällaiset pilvimuodostelmat ovat harvinaisia ja joskus niitä luullaan ufoiksi.

pilvet

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.