Helmikuussa Helsingin taidemuseo Tennispalatsissa auenneessa venäläismestareiden kansantarujen innoittamia maalauksia esittelevässä näyttelyssä katseeni vangitsi suuri maalaus, jossa tyttö ja poika ratsastavat sudella halki synkän metsän. Mitä ihmettä, esiintyykö saduissa myös hyviä susia?

Taulun nimi on Tsaarinpoika Ivan Harmaan Suden selässä ja sen on maalannut venäläistä kansasielua etsinyt, kuvittanut ja kokonaista maalaajakuntaa innoittanut Viktor Vasnetsov (1848-1926) .

Satukirjasta luen, että Ivan Tsaarinpoika ja Harmaa Susi -sadussa totta tosiaan on sankarina susi! Tarinassa Harmaa Susi ryhtyy Ivanin uskolliseksi palvelijaksi korvaukseksi tämän hevosen syömisestä. Ovela ja ystävällinen susi neuvoo Ivania, vaikka tämä ei meinaa ottaa ohjeista opikseen ja joutuu vaikeuksiin, joista hukan pitää isäntänsä pelastaa.

Kaikki käy suden ansiosta lopulta kuitenkin hyvin. Ivan saa retkeltään kotiinviemisiksi Kauniin Jelenan, joka maalauksessa kiitää suden selässä tämän kanssa, kultaharjaisen orin ja maagisen Tulilinnun. Lopulta Harmaa Susi jopa pelastaa Ivanin hengen ja kostaa tämän kuoleman.

Helpottavaa huomata, että edes saduissa suden kohtalo ei aina ole olla pahuuden ruumiillistuma.

Lähde: Venäläisiä kansansatuja, koonnut ja kuvittanut Aleksander Lindeberg.

Tulilintu ja lumineito -näyttely Tennispalatsissa 26.5.2013 saakka.

susi

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.