Jäykkänä ja pystypäin
Löysin pihaltani oudon kasvin. Tuttavani määritti sen pölkkyruohoksi ja kertoi sen olevan harvinainen. Mistä kasvi yhtäkkiä ilmaantui ja kuinka harvinainen se on?
Pölkkyruoho on ristikukkaiskasvi, siis kaalin kaukainen sukulainen. Kukat eivät ole sen kummemmat kuin muillakaan kedon ristikukkaisilla, mutta jäykkä ja pysty kasvutapa kääntää katseen puoleensa. Jäykkää olemusta korostaa se, että lidut ovat pystyt ja kukintorankaa vasten painautuneet. Usein kylläkin taudit ja hyönteiset ovat runnelleet kukintorangan vaivaiseksi niin, että tyngästä nousee vain hentoja mutta silti pystylituisia haaroja.
Pölkkyruoho ei ole Etelä-Suomessa erityisen harvinainen, mutta niukka ja oikullinen se on: Tavallisesti kasvupaikalla on vain muutama yksilö. Se saattaa olla vuosikausia kadoksissa ja ilmaantua sitten taas ykskaks. Siemenet säilyttävät maaperässä itämiskykynsä vuosikymmeniä ja itävät vain, kun olot ovat suotuisat. Pölkkyruohon taimia, kuten muidenkin kuiviin kasvupaikkoihin sopeutuneiden ketokasvien taimia, ilmaantuu runsaasti kuivien kesien jälkeen, varsinkin jos syksy on ollut sateinen. Kasvi on kaksivuotinen ja kasvattaa ensimmäisenä kesänä lehtiruusukkeen ja toisena kesänä pystyn kukintovarren.
Useimmat pölkkyruohon kasvupaikat ovat ihmisen voimakkaasti muokkaamia pientareita, pihaketoja, kyläkallioita ja penkereitä, mutta sen voi löytää myös aivan alkuperäisen näköisiltä kasvupaikoilta ravinteisilta kalliopenkereiltä ja -kedoilta sekä rapautumistörmiltä.
Pölkkyruoho näyttää liittyvän erityisesti rautakautiseen asutukseen. Yksittäisen pölkkyruohon perusteella ei kannata ryhtyä rautakautista kylänpaikkaa hakemaan, mutta jos sen seurana on muita muinaisen asutuksen seuralaislajeja kuten nurmilaukka, tummatulikukka, heinäratamo, mäkikaura tai sikoangervo, se jo viittaa ikivanhaan kulttuuriyhteyteen.
Miten pölkkyruoho rautakautiseen kulttuuriin liittyy, ei tiedetä. Mahdollisesti sitä käytettiin rohdoksena. Tuolloin kuviteltiin, että Luoja on jo kasvin ulkonäössä antanut viitteen siitä, mihin tauteihin kasvi auttaa. Pölkkyruohon tankea kasvutapa on varmasti kiinnittänyt parantajien huomion, mutta mitään todellista lääkevaikutusta ei kasvilla tiedetä olevan.