Maanmittauslaitoksen verkkosivulta luen, että ”ekosysteemikäsitteelle ei ole tällä hetkellä selkeää, yksiselitteistä määritelmää”. Väitteen hämmentävyyttä ei vähennä sen esittäjän titteli: ”ekosysteemijohtaja”. Työ- ja elinkeinoministeriön sivuillakin todetaan, että ”ekosysteemin määritelmiä lienee lähes yhtä monta kuin on määrittelijääkin”. Lisäksi ministeriö luettelee ”ekosysteemejä tukevan kehittämiskokonaisuutensa politiikkatoimet”, joihin kuuluvat muun muassa ”kasvumoottorit” ja ”lippulaivat”. Erään ”ekosysteemipäivän” antina on kerrottu ”yhdessä innovoidun ekosysteemin perustamisesta” ja ”visiosta ekosysteemin syntymisen ehtona”.

En myöskään voi tietää, miten erilaiset kehityksenkehittämisjohtajat käsitteen käsittävät, mutta ainakin vielä tätä kirjoittaessani ekosysteemi määritellään selvästi ja yleissivistykseemme kuuluvalla tavalla muun muassa Kielitoimiston sanakirjassa, Tieteen termipankissa, Biologian sanakirjassa ja (ecosystem) Oxford English Dictionaryssa.

Ei ole tiedossani millä tavoin ekosysteemiä voi johtaa.

Itse asiassa sana ekosysteemi on otettu digitalisaation piirissä kuvalliseen käyttöön jo vuosia sitten. Mutta miksi on kaapattu juuri tämä tieteellinen termi? Eikö teknologisiin yhteyksiin löydy riittävästi asiallista sanastoa? Mistä muusta on kysymys kuin elämän edellytyksenä toimivien luonnonjärjestelmien mielikuvista, teknologian ”luonnollistamisen” politiikasta? Halutaanko kertoa, miten kohtalokkaan riippuvaisiksi meidät mainostetuista ”strategisesti johdetuista kasvuekosysteemeistä” pakotetaan? Vai uskotellaanko meille sumeilematta, että keinotodellisuuden luojat voivat korvata sen, mitä ekosysteemeillä yhteisesti tarkoitetaan?

Ehkä on syytä kerrata George Orwellin teoksesta Vuonna 1984 mitä muuta on jo ”saavutettu” kuin kirjan nimen vuosiluku, ja mitä vielä on pelättävissä.

Ei ole vähintäkään syytä vaikuttua intoilusta, jossa ”ekosysteemin hallinta perustuu liiketoiminnan arvoketjun ymmärtämiseen” ja niin edelleen. Sen sijaan on hyvä tunnistaa niin kutsutut uuskieliset pyrkimykset ja pitää kiinni tosiasioista. Samalla kannattaa luonnontieteellisen tutkimuksen avulla syventää ymmärrystään ekosysteemeistä ja pyrkiä elämään luonnonvaroja vähemmän törsäten. ”Ekotaloonkin” voi hankkia ”ekoenergiaa” vain niin kauan kuin ekosysteemimme vielä toimivat elämäämme ylläpitäen. Kumpi ”eko/ecopark” meitä vetää enemmän puoleensa: jätteenkäsittely- vai luonnonsuojelualue?

Toivotan kaikille lukijoille hölynpölytöntä joulun aikaa ja elämisen arvoisia tulevia vuosia: suojelua, varjelua, rakkautta, sivistystä, kohtuullisuutta, vapautta, ekosfäärimme kestävyyttä.

ekosysteemi

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.