Mökkimme huussipolulle ilmestyi useiden senttien pituisia kitiinikuoria sisältäviä kakkoja. Samanlaisia olen nähnyt joku vuosi sitten Hiidenportin kansallispuiston polulla. Kenenköhän jätöksiä ne ovat?

Kuva: Kaarina Heiskanen

Lukijan lähettämän kuvan ulostekasassa on runsaasti kovakuoriaisten peitinsiipiä. Mukana näkyy myös marjoja ja osia maakotilon kuorista ja ehkä jokunen terhokin. Kasa on hieman kuusen käpyä suurempi, eikä yksittäisiä pökäleitä voi tästä erottaa. Massa on melko karkeaa ja huonosti sulanutta.

Tämän kokoiset runsaasti hyönteismassaa sisältävät kakat ovat mäyrän. Mäyrä kaivaa etukäpälillään pienen syvennyksen, jonne se ulostaa. Koska kakkoja ei peitetä, ne jäävät näkyviin.

Tyypillisesti kakkakasoja tavataan mäyrien kulkureiteiltä. Kulkureitti voi olla myös ihmisten käyttämä polku, kuten kysyjän tapauksessa. Yleensä mäyrän kolo löytyy jostain käymälän läheltä.

Mäyrän kakkakasa on myös reviirin merkki. Se kertoo toisille mäyrille, että alue on varattu.

Kuka kakkasi? Testaa, tunnistatko eläinten jätökset!

Kainuussa elävien mäyrien on tyydyttävä hieman erilaiseen ruokaan kuin multavimmilla mailla asuvien lajitoverien. Etelässä ja lehtimetsissä lierot ovat mäyrien pääravintoa. Tämän mäyrän ulosteessa näkyvät tammenterhot kertovat kuitenkin erityisen hyvästä paikasta.

Tarvittaessa kaikkiruokainen näätäeläin kykenee tukeutumaan monipuolisesti metsän antimiin: linnun muniin, sammakoihin ja pikkunisäkkäisiin, marjoihin ja hyönteisiin.

kakkakäymälämäyräreviiriuloste

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.