Valitsimme vuoden turhakkeeksi 2018 pikamuodin. Jokainen tietää, mistä puhutaan: nopeasti ja halvalla tehdyistä edullisista vaatteista, joita ostetaan ilman harkintaa ja käytetään vain lyhyen ajan – jos ollenkaan. Usein nämä pikamuotivaatekappaleet päätyvät vaatekomeron perukoille viettämään omaa retriittiään.

Kysyimme lukijoiltamme, millaisia älyttömiä heräteostoksia he ovat harkitsemattomasti tehneet. Saimme liki 150 vastausta. Housut, puserot, topit, sukat ja kengät toistuivat monissa vastauksissa, mutta myös karvalakki oli eräällä vastaajalla jäänyt käyttämättä: ”Ei ole juurikaan ollut käyttöä, kun ei ole enää ollut kunnon pakkasia.”

Moni oli ostanut vaatteen sovittamatta ja todennut sen sitten kotona liian pieneksi. Myös kenkäostoksilla saattaa käydä näin:
”Ostin vaaleanpunaiset metallinhohtoavokkaat sovittamalla vain toista kenkää, vaikka jalkani ovat erikokoiset. Kävelin niillä kerran mukulakivitorin poikki ja koroista oli päällyste rullalla sen jälkeen. Epämukavat kertakäyttökengät.”

Ensimmäinen pyykkikerta saattaa myös tehdä vaatesuhteesta lopun:
”Ostin halvan t-paidan, joka oli kaunis. Ensimmäisessä pesussa paidan muoto ja väri muuttuivat täysin ja se siirtyi jätteeksi. Opetus oli, etten enää osta halpaa kamaa.”

Harkinta voi pettää vaatekaupoilla monestakin syystä:
”Pienessä hiprakassa ostetut kengät jäivät kaapin pohjalle, eivät todellakaan sopineet jalkaan.”

Aina ei välttämättä ole ihan kartalla siitäkään, kuuluuko itse varmasti vaatteen kohderyhmään:
”Kamalin heräteostokseni oli teinishortsit, koska en ole enää teini.”

Vaatetta ostaessa voi itsellä olla vahva mielikuva siitä, miltä se näyttää päällä. Totuus voi kuitenkin olla karuakin ihmeellisempi:
”Ostin saakelin kalliin YSL:n talvitakin alennusmyynnistä. Takki on kaunis, mutta sen kantajan pitäisi olla vähintään 170 cm pitkä ja painaa korkeintaan 60 kg. Itse olen 160 cm ja painan 70 kg. Eli näytän vielä lihavammalta se päälläni.”

Saimme ilahduttavasti myös joitakin vastauksia, joissa todettiin, että eipä tule tehtyä enää heräteostoksia: ”Olen oppinut harkitsemaan ja olen laiska sovittamaan vaatteita.”

Lämpimät kiitokset kaikille kyselyymme osallistuneille. Heidän kesken arvottiin norppakangaskassi. Kassin saa Eva Rinne Helsingistä! Onneksi olkoon!

heräteostoskyselyTurhakevaateheräteostosVuoden turhake

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.