Jos Hangon hiekkarannat kuuluvat kesäretkisuunnitelmiin, matkalla kannattaa poiketa myös Raaseporin jalopuumetsissä. Yksi vierailemisen arvoinen paikka on muuan puolen hehtaarin kokoinen metsikkö Snappertunassa.

Heti metsään päästyäni mielikuvitus lähtee laukalle. Varhaisena loppukesän aamuna linnut eivät enää laula, ja metsä on ihmeen hiljainen. Peltojen ympäröimän saareke tunnetaan nimellä Offerlunden, uhrilehto.

Lehtoon liittyy monia tarinoita, vaikka varsinaista muinaismuistoa, kuten kalmistoa tai kuppikiviä, sieltä ei ole koskaan löytynyt.

Legendan mukaan lehdon pohjoislaidalle, kahden suuren tammen alle, olisi haudattu kultainen pukki. Myös paikallislehti Västra Nyland uutisoi siitä 1926. Ennen hautaamista pukki olisi ollut esillä lehdossa, missä ihmiset kävivät uhraamassa sille vielä kristinuskon saavuttuakin. Jos se on olemassa, se makaa yhä maan alla. Mitään todisteita kultaisesta pukista ei ole, eikä mitään ole etsinnöistä huolimatta löytynyt.

Lehto rauhoitettiin 1926, ja se on siten yksi maamme vanhimmista suojelualueista.

Alueella kasvaa kymmeniä eri-ikäisiä tammia ja joukko komeita metsälehmuksia. Tunnelma vie ajatukset jonnekin etelämmäs, Viroon tai Etelä-Ruotsiin. Lahopuuta on runsaasti. Hiljaisuuden rikkoo käpytikan nakuttelu.

Vanha kyltti kertoo, että paikka on suojeltu. Kuva: Riikka Kaartinen

Offerlunden

kansantarutlehtoluonnonsuojelualueluontoretkiraasepori

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!