Suomenlahdella saavutettiin maanantaina mustalintujen muuttoennätys, kun Söderskärillä laskettiin 231 700 lintua. Ennätyslinnut muodostavat yhdessä allien kanssa näkyvän virran Ilmatieteen laitoksen säätutkakuvasarjaan.

Suomenlahti on osa arktisten lintujen valtaväylää, jota pitkin miljoonat linnut matkaavat kohti Venäjän pohjoisosan pesimäalueita. Viime päivät ovat olleet etelärannikolla arktisen muuton mahtavaa näytöstä. Eilen keskiviikkona Helsingin ja Inkoon alueilla laskettiin yli 100 000 muuuttavaa hanhea. Monet näkivät itään rientäviä valkoposkihanhien parvia pääkaupunkiseudun yllä.

Muuttoryöppyä on nyt kestänyt koko viikon ajan.

Se näkyy hätkähdyttävästi jopa tutkakuvassa, jonka Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen twiittasi maanantaina. Muuttavien lintujen helminauha suuntaa tallenteessa Viipurinlahden kautta Laatokalle ja edelleen kohti Vienanmerta. Kuva on iltayhdeksän ja kymmenen väliltä.

Animaatio: Ilmatieteenlaitos

Animaatio: Ilmatieteen laitos. Kuvan isot liikkuvat alueet ovat sateita, pikku pisteiden riento koilliseen lintuja.

Suomen Luonto selvitti, mitä lintuja tutkakuvassa näkyy.

Lintuharrastajien havaintojärjestelmä Tiira kertoo, että päivän aikana oli erittäin vilkasta vesilintujen muuttoa. Porvoon Söderskärillä nähtiin Tiiran mukaan maanantaina peräti 231 660 mustalintua. Alleja muutti vielä enemmän, 283 000. Söderskär on heti tutkakuvarajauksen länsipuolella.

Molemmat lajisummat ovat poikkeuksellisia. Tällainen näkyy varmasti myös tutkassa. Mutta sopiiko aika? Alan selvittää asiaa Suomenlahdella staijanneiltya eli muuttoa seuranneilta lintuharrastajilta.

Matti Koivula tutkakuvan länsireunan Porvoon Tunnholmenilta arvioi pyynnöstäni illan vesilinnut ja päätyy Risto Nevanlinnan kanssa sihen, että iltakahdeksasta vähän yli yhdeksään siellä  itään muutti ehkä 250 000 vesilintua.

Saisit paremmat luvut Söderiltä ja Gusselta. Emme laske mustalintuja ja alleja, koska Gusse laskee ne.”

Soitan Gusselle eli Gustaf Nordenswanille keskiviikkona iltakahdeksalta. Gusse on tarkkaillut arktikaa Södeskärillä vuodesta 1981.

”Oletko staijaamassa”

”Olen, lintuja menee kymmeniä tuhansia ja ennätyksiä on viikon aikana rikottu, lintuja on enemmän kuin kukaan uskookaan. Soita uudelleen iltakymmenen jälkeen.”

Soitan uudelleen lähempänä puoli yhtätoista.

”Joko loppui?”

”Täällä vielä staijataan.”

common scooter

Mustalintuja. Kuva Markus Varesvuo

Vähän myöhemmin Gusse vahvistaa, että maanantai oli erityinen päivä Suomenlahden kevätmuuton historiassa.

”Maanantain mustalintumäärä 231 700 on kaikkien aikojen ennätys. Illalla niitä meni 160 000 ja alleja 278 000.”

Yksin Gusse ei määriä laskenut, vaan aamulla mukana olivat Pekka Komi ja Pekka Kankaanpää. Illalla vesilintujen jatkuvaa virtaa laski myös Jonne von Hertzen.

Hanhia meni illalla vain 2500, joten tutkakuvan linnuista suurin osa on alleja ja mustalintuja. Aamupuolella hanhia oli kyllämennyt 63 000. Ja tiistaina 171 500, joka on uusi Söderskärin ennätys.

Maanantaina oli puolestaan ennen mustalintuennätystä jo nähty peräti 13 400 kuikkalintua. Se on Suomen ennätys. (tarkennus 20.5. kyseessä siis kevätmuuton ennätys, syysmuuton ennätys on Parikkalan Uukuniemen 24 000 yksilöä 20.10.1991).

”Niistä meni tunnin aikana ainakin 10 000.”

Yhteensä Söderskärin oli ohittanut tiistaihin mennessä tänä keväänä jo 551 000 määritettyä allia ja 626 000 mustalintua sekä 24 000 kuikkaa. Vesilintuja on mennyt tänä vuonna jo 1,5 miljoonaa. Se häkellyttää jopa Nordenswania, joka on nähnyt arvionsa mukaan 37 seurantavuoden aikana noin 37 miljoonaa vesilintua kevätmuutolla.

Keskiviikkona saavutettiin jälleen ennätys, kun Söderskärin ohittaa 290 000 hanhea [tieto lisätty 19.5. kl0 12:10]. Ennätystehtailu sinänsä ei ole työn tarkoitus, vaan Söderskärin muuttolaskennat ovat tärkeitä maailmanlaajuisesti uhanalaisen allin kannan  seurannassa. Ylipäänsä Söderskärin lintuasema on mittari sen hurjan lintuvirran varrella, joka johtaa Itämeren ja läntisen Euroopan talvehtimispaikoilta Arktisille pesimäalueilla.

Allin koko Itämeren talvikannaksi on arvioitu alle 1,5 miljoonaa. Kanta on romahtanut aikaisemmasta, ja niinpä allille ei tullut nyt ennätystäkään vaan se on yli 20 vuoden takaa 14.5.1994.

Ilmatieteen laitoksen tutkakuva on poimittu Anjalan asemalta. Vesilintujen kaiut häipyvät tarkkailusta Laatokalla. Alleilla voi olla sen jälkeen vielä yli kaksi tuhatta kilometriä matkaa pesimäpaikoilleen, sillä suuri osa niistä pesii Siperiassa asti. Tämän paljastivat  Tanskassa jokunen vuosi sitten alleille laitetut satelliittilähettimet. Nuo linuit painelivat Uralin tuolle puolen, Obin ja osa Jeniseinkin yli.

alliennätysmuuttolintujen muuttomustalintusäätutka

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.