Kaupunkiviljelykirjat vertailussa
Tänä keväänä kaupunkiviljely on trendikästä! Suomen Luonto arvioi neljä eri kaupunkiviljelyyn keskittyvää uutuuskirjaa.
Minna Kontkanen (toim.): Kaupunkiviljely (ProAgria, Into & taito 2013)
Noin satasivuinen kirja on oikea tehopaketti kaupunkiviljelystä. Alussa kerrotaan erilaisista kaupunkiviljelykohteista ja mitä niissä on hyvä kasvattaa ja huomioida. Katot, joutomaat, siirtolapuutarhat parvekkeet ja pihat saavat oman osansa – unohtamatta puistoja, joista voi napata vaikkapa villivihanneksia.
Kirjassa on myös yli 30 syötävän kasvin luonnonmukaiset kasvatusohjeet selkeänä kokonaisuutena. Ja mikä tärkeintä, reseptejä niiden nauttimiseen.
Tähdet: *****
Salla Kuuluvainen & Rosemarie Särkkä: Kaupunkiviljelijän opas
– löydä syötävä kaupunki (WSOY 2013)
Kirja tarjoaa konkreettisia neuvoja viljelmien perustamiseen kaupunkiympäristöön. Kaupunkiviljelijän opas ottaa kantaa viljelyyn myös ideologisella tasolla; onhan kysymys kaikille kuuluvan kaupunkitilan hyödyntämisestä ja toiveesta puhtaamman ruuan puolesta.
Värikäs ilme ja kauniit kuvat tekevät kirjasta miellyttävän lukea. Kaupungissa voi viljellä monella tapaa; kirja esittelee laatikkoviljelmiä, kattoviljelmiä, säkkiviljelmiä sekä sissiviljelyn eri muotoja. Reseptit ja säilöntäohjeet ovat hyvä lisä monipuoliseen sisältöön.
Tähdet: *****
Saila Routio: Puutarha laatikoissa (Minerva 2013)
Saila Roution kirja tekee selväksi laatikkoviljelyn käsitteistöä; esimerkiksi mikä ero on viljelylaatikolla ja kohopenkillä. Kohopenkissä ei ole pohjaa, vaan kasvit voivat kurkottaa juurensa maahan saakka. Kirjassa on paljon hyviä ja innostavia kuvia erilaisista puutarharatkaisuista. Muutama puutarhuri esittelee kirjassa omia luomuksiaan kuten lavakaulus-, parveke- ja kasvihuoneparatiisejaan. Käytännölliset vinkit ovat kirjan parasta antia.
Tähdet: ***
Varpu Tavi: Villiinny kaupunkiviljelijäksi. Lähiruokaa tosi läheltä. (Gummerus 2013)
Villiinny kaupunkiviljelijäksi -kirja antaa selkeitä vinkkejä viljelyyn niin sisätiloissa, parvekkeella kuin pihallakin. Suomessa on lyhyt kasvukausi parvekkeella ja pihalla. Siksi on mukava, että kirjassa annetaan vinkkejä myös sisäviljelyyn. Esimerkiksi versottamista siementen idättämistä tai joitakin yrttejä voi kasvattaa kotona läpi vuoden.
Kirjassa viljelyideoita tuodaan esille kiinnostavien esimerkkien kautta. Tietoja ja ohjeita annetaan muun muassa luonnon oman makeuttajan stevian viljelemiseen, vesikrassin ja tattarin versottamiseen sekä kaupunkiviljelmille hyvin sopivien härkäpavun ja pensasmustikan kasvattamiseen.
Tähdet: ****