Kesäpäivänseisaus oli viime yönä tarkalleen klo 1.34 kerrotaan Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan sivuilla. Sitä saattoikin ihmetellä täysikuun valossa taas pitkästä aikaa. Edellisen kerran kesäpäivänseisaus ja täysikuu ovat kohdanneet liki 50 vuotta sitten.

Nyt päivä on siis pisimmillään. Ja ainakin Helsingin Lauttasaaressa aurinko paistaa juuri nyt kirkkaalta taivaalta, joten koko kesästä olisi tämän ennusmerkin mukaan tulossa varsin kaunis. No, onhan kesä aina kaunis, vaikka sataisikin vettä ja olisi viileää.

Kansanperinteessä juhannusviikon pitkiä päiviä on kutsuttu pesäpäiviksi, jolloin aurinko saavuttaa pesänsä ja kääntyy loppuvuodeksi sadonkorjuun ja muiden töiden koettaessa rengin puolelle.

Pesäpäivien aikaan noudatettiin kahdenlaista ohjeistusta kasvien istuttamisessa: toiset olivat sitä mieltä, että tuolloin ”päivän seisoessa” ei kannata istuttaa kasveja maahan. Toiset taas noudattivat ohjetta, että lantut, kaalit ja tupakantaimet on istutettava juuri pesäpäivinä, jotta ne saisivat juhannuskastetta ja kasvaisivat erityisen hyvin.

Kustaa Vilkunan
Vuotuisessa Ajantiedossa kerrotaan, että rajakarjalainen emäntä istutti nimenomaan kaalinsa pesäpäivän öinä ja kääri hameenhelmansakin ylös, jotta kaalinkerät kasvaisivat mahdollisimman suuriksi.

Siitä vain mallia ottamaan!

Lähde: Kustaa Vilkuna: Vuotuinen ajantieto, Otava 1998.

kansanperinnekesäpäivänseisausVuotuinen ajantieto

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.