Mikä pallukkakertymä oli kuolleen männyn tyvessä? Ne olivat kooltaan siian mätimunien luokkaa ja väriltään tumman punaruskeita. Toinen kummallinen otus oli koivun kyljessä aarniometsässä? Näytti ihan polyuretaanilta. Koskettaessa se antoi hiukan periksi. Mitä salaperäistä löysimme?

Pallomainen silkinvalkoinen eliö on silkkityynynen ja rypälemäiset palloset kuuluvat haurasterttuselle. Nuo hauskat nimet löytyvät Marja Härkösen ja Elina Variksen Suomen limasienet -kirjasta, jossa ensi kertaa esitetään suomenkieliset nimet kaikille Suomessa tavatuille yli 200 limasienilajille.

Silkkityynynen / Päivi Hallikainen

Silkkityynynen / Päivi Hallikainen

 
Limasienet eivät ole sieniä, vaan lähinnä sukua ameeboille. Niiden ominaisuuksiin kuuluvat tietyn kehitysvaiheen aktiivinen liikkuminen ja ravinnonkäyttö. Tunnetuimmat limasienet ovat iso keltainen paranvoi ja vaaleanpunaisia pallosia muodostava sudenmaito.

Limasienet ovat maailmanlaajuinen, kosmopoliittinen ryhmä, ja samoja lajeja löytyy niin pohjoisesta kuin etelästäkin. Edes eristyneiltä saarilta ei tunneta omia, endeemisiä limasienilajejaan. Vaikka limasieniä löytääkin eniten syksyllä sieniaikaan, niitä tavataan ympäri vuoden.

Tärkeimpiä tekijöitä limasienten esiintymiselle ovat ilman kosteus ja lämpötila.

limasienetsienet

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.