Jotta talviretkestä tulee onnistunut ja mukava, sen suunnittelussa kannattaa huomioida monia seikkoja. Pitää pukeutua sään mukaan sopivan lämpimästi, huomioida vaihtelevat sääolot, suunnitella turvallinen reitti ja ottaa mukaan tarkoituksenmukaiset varusteet, eväitä unohtamatta.

1. Ota ystävä mukaan

Olipa retkesi lyhyt tai pitkä, ystävän seura on paitsi mukavaa, se tuo myös turvaa. On hauskaa suunnitella retkeä yhdessä ja miettiä turvallisia reittivalintoja, hienoja taukopaikkoja ja missä yöpyä. Tiukan paikan tullen teistä on toisillenne apua. Jos toinen sattuisi loukkaantumaan, lähellä on joku joka auttaa ja voi tarvittaessa hälyyttää apua.

2. Muista eväät ja lämpimät lisävaatteet tauolle

Kylmässä energiankulutus on suurempaa, koska keho käyttää energiaa lämmön tuottamiseen. Ruoka maistuu parhaalta retkellä, joten ota runsaat ja maistuvat eväät. Paikalleen jäädessä kylmä hiipii nopeasti, joten lisävillapaita, taukotakki ja lämpimät toppahousut tai -hame pitävät lämpöä yllä. Vaatteet kannattaa pukea heti, eikä vasta sitten kun on jo kylmä. Riittävän suuren solumuovialustan päällä on mukava istua tai vaikka pötkähtää hetkeksi makuulle. Pidä taukoja riittävän usein ja muista syödä ja juoda. Jos retki sattuisi venymään, lisäeväät ovat hyvä idea.

3. Etene pienin askelin kohti vaativampia retkiä

Jos talviretkeily on uutta, aloita tunnustellen. Kuinka monta kilometriä päivässä tuntuu mukavalta hiihtää tai lumikenkäillä? Entä jos mukana on isompi reppu tai ahkio? Teltassa yöpymistä voi kokeilla vaikka omassa pihassa, niin tiedät kuinka kylmässä tarkenet nukkua. Kevään tullen olosuhteet paranevat, mikä auttaa aloittelevaat retkeilijää. Päivät pitenevät, jolloin valoisaa aikaa liikkumiseen on enemmän. Aurinko lämmittää keväthangilla, jonka ansiosta voi kuivatella kostuneita varusteita ja nauttia lämmöstä.

Lue lisää erä- ja luonto-opas Nina Teirasvuon vinkkejä turvalliseen talviretkeilyyn Suomen Luonnon digilehdestä!

hiihtoretkihiihtovaellusretkeilytalviretkeilytalviretkeilyn turvallisuus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.