Suomen Luonnon kurkiseurannassa tapahtuu taas. Aiemmin Häröliina muutti Espanjaan, ja nyt Harmaa jatkoi muuttoaan samaan suuntaan aivan eri reittiä. Harmaa lensi ensin Puolasta Saksaan ja Ranskaan. Viimeinen etappi Keski-Ranskasta Espanjaan vei kaksi vuorokautta ilman välipysähdyksiä. Mittaa loppurypistykselle kertyi 845 kilometriä.

Ranskassa Harmaa meni muun muassa Bordeaux’n kaupungin yli, eikä pysähtynyt edes maan lounaisosissa olevassa Arjuzanxissa, joka on tärkeä kurkien talvehtimis- ja levähdyspaikka, vaan ohitti Arjuzanxin järvet näköetäisyydeltä. Pyreneiden vuoriston pohjoisreunalle saavuttuaan se alkoi ottaa korkeutta.

”Yöllä se lähti pudottelemaan Pyreneitten yli”, biologi Petri Suorsa kertoo.

Harmaan lentonopeus Pyreneille asti oli tavanomaista kurkien nopeutta, 40–50 kilometriä tunnissa. Pyreneiden juurella vauhti hidastui, mutta kun lintu pääsi huippujen yli, vauhti kasvoi.

”Maanopeus kiihtyi 98 kilometriin tunnissa. Se on tähän mennessä seuratuista kurjista paras vauhti”, Suorsa sanoo. ”Siinä on ollut hyvää myötätuulta, ja se on mahdollisesti pudottanut korkeuttaan.”

Lopulta Harmaa laskeutui Koillis-Espanjaan samalle Gallocanta-järvelle, jolla Häröliina kävi aiemmin. Havainto on kiinnostava. Tästä kurkimuuton solmukohdasta, ja kurkien muutosta ylipäätään, kerroimme laajasti toisessa jutussa. Lehden digitilaaja voi lukea tai kuunnella sen täältä. Jutussa Häröliinan muuttoreittiä voi seurata animaationa.

Lintuharrastaja Antonio Torrijo, joka aiemmin kuvasi Häröliinan Gallocantalla, aikoo etsiä nyt myös Harmaata.

Sitten viime tiedon Petri Suorsa on saanut selville, että Häröliinan paljastamaksi ajateltu muuttoreitti Alppien eteläpuolelta Espanjaan onkin paljastunut jo muutama vuosi aiemmin. Liettuassa on nimittäin ollut satelliittikurkia, jotka ovat lentäneet saman reitin. Häröliina ei siis suoranaisesti todistanut reitin olemassaoloa vaan vahvisti sen.

Kurkiseuranta jatkuu edelleen. Seuraavat viikot näyttävät, lähteekö Laika-kurki liikkelle Unkarin Szegedistä ja jatkaako Harmaa kenties matkaansa vielä samaan suuntaan kuin Häröliina.

kurkikurkiseurantasyysmuutto

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.