Suomen Luonnon seuraamat gps-kurjet ovat jatkaneet syysmuuttoaan.

Aiemmin Espanjan Extremaduraan lentänyt Häröliina on jatkanut matkaansa lounaaseen. Se on nyt Espanjan ja Portugalin rajaseudulla, Portugalin Mõuraon ja Espanjan Villanueva del Fresnon kaupunkien pohjoispuolella. Alueella on valtavia, tehoviljelyssä olevia peltoja, joilla Häröliina ruokailee. Lintu näyttää viihtyneen myös Alquevan patoaltaalla ja sitä ympäröivällä dehesalla, eli rauta- ja korkkitammia kasvavalla hakamaalla. Todennäköisesti se on etsinyt tammien alta tammenterhoja.

Kurkien ravinnosta näillä seuduilla, ja elämästä ylipäätään, kerroimme laajasti tässä pitkässä jutussa.

Ranskan kautta Espanjaan muuttanut Harmaa kulki lopulta saman Gallocanta-järven kautta kuin Häröliinakin. Senkin käynti Gallocantalla jäi välipysähdykseksi. Nyt Harmaa on ehtinyt jo Iberian niemimaalle, hyvän matkaa Madridin lounaispuolelle. Viime havainto siitä saatiin pieneltä Rosalin tekojärveltä, 142 kilometriä Häröliinan olinpaikasta itäkaakkoon. Harmaa oli tullut peltojen ympäröimän järven veteen yöpymään.

Galloncanta-järvellä käydessään Harmaa ehti päätyä videolle. Lintuharrastaja Antonio Torrijo kävi asioikseen etsimässä sen ja kuvasi kännykällä pienen videon kaukoputken läpi (ks. alla).

Unkarin Szegedissä viihtynyt Laika-kurki on pysytellyt jo kauan pienellä alueella. Se on tehnyt pieniä retkiä Pohjois-Serbiaan mutta palannut lopulta aina samalle Unkarin Fehér-järvelle yöpymään. Voi olla, ettei lintu lähde koko talvena Balkania etelämmäksi. Pohjois-Afrikkaan suuntaavien kurkien on tapana lähteä liikkeelle viimeistään tammikuun toisella viikolla.

Juttua korjattu 18.12.2020 klo 18:32. Pävitetty Balkanilla viipyvien kurkien muuton jatkumisen ajankohta.

Kurkiseuranta: Minne Häröliina muutti ja mitä se kertoo Suomen kurjista »

kurkikurkien syysmuuttokurkiseurantasyysmuutto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.