Häröliina-kurki pitää yhä seurantakurkien nelikon kovinta kiirettä. Se on kirinyt myös edellisvuotisen aikataulunsa edelle. Lintu jatkoi matkaa Unkarista viime sunnuntaina 24. lokakuuta, kun viime vuonna se aloitti tuon etapin emoineen vasta kaksi viikkoa myöhemmin. Edellisen syksyn tapaan Häröliina kääntyi Unkarista länteen ja lensi Alppien eteläpuolelta Ranskaan.

”On mielenkiintoista, että se lensi nyt paljon lähempää Alppeja kuin vanhempiensa kanssa. Nyt se on suorastaan viistänyt vuoriston reunaa”, biologi Petri Suorsa sanoo.

Hortobágysta lähdettyään Häröliina pysähtyi vielä tunniksi Unkarin Balaton-järven eteläpuolella, mutta sopivien tuulien kirittämänä se jatkoi yhtä kyytiä aina Ranskaan asti. Rupeamalle kertyi pituutta 1440 kilometriä.

Italian pohjoisosien yli Häröliina muutti keskellä yötä. Aamuviideltä se lensi Milanon yli, ja puoleen päivään mennessä se oli jo ennättänyt Alppien länsilaidan yli Ranskan puolelle. Lintu lensi parhaimmillaan yli 3100 metrin korkeudessa.

”Pitkiin muuttoetappeihin pakostakin liittyy yömuutto. Jos tuuliolosuhteet ovat hyvät, kurjet voivat jatkaa läpi yön. Suunnistus onnistuu myös silloin aivan täydellisesti”, Suorsa kertoo.

Saattaa olla, että Alppien myötäily on helpottanut pimeässä lentämistä.

Seuraava paikannus Häröliinasta saatiin Välimeren rannikolta, suojellulta kosteikkoalueelta Montpellierin kaupungin läheltä.

”Tismalleen sama paikka kuin viime vuonna”, Suorsa kertoo.

Häröliinan paikannin mykistyi noin vuorokaudeksi, mutta tuulet alueella puhalsivat yhä muuton kannalta suotuisaan suuntaan. Tiistai-iltana sijaintitietoja saatiin jälleen ja kävi ilmi, että Häröliina oli ehtinyt jo pitkälle Espanjan puolelle.

Nuorten kurkien matkassa

Harmaa-kurki muuttaa myös hieman etuajassa viime syksyyn verrattuna. Se vaikutti pitkään olevan matkalla Unkariin, mutta Białystokista se kääntyikin jyrkästi länteen, tyypilliselle länsikurkien reitille.

”Aika jännä veto, koska Białystokissa on varmasti ollut paljon Unkariin meneviä kurkia, mutta se on silti lähtenyt sen suunnan mukaisesti, joka sille on opetettu.”

Harmaa ei kuitenkaan ole aivan viimevuotisella reitillään, vaan etenee noin 200 kilometriä pohjoisempana. Tällä hetkellä se lepäilee ja odottaa parempia muuttosäitä Saksan ja Puolan rajalla, juoluoiden reunustaman Oder-joen varrella.

Ensimmäistä kertaa muuttomatkaa tekevä Sola lensi maanantaina Hortobágysta reilut 170 kilometriä lounaaseen Szegediin. Suorsan mukaan siitä voi jo päätellä, ettei se todennäköisesti ole lähdössä kohti Israelia, vaikka tutkijat niin toivoivat. Sola saattaa silti valmistautua seuraavalle etapille.

”Kun se tässä vaiheessa jo siirtyy Szegediin, niin sanoisin, että todennäköisesti se jatkaa Balkanilta eteenpäin. Ehkä se lähtee Häröliinan perässä Espanjaan tai lounaaseen kohti Tunisiaa”, Suorsa sanoo.

Tällä hetkellä Sola emoineen ruokailee Fehér-järvellä, jonka pengerretyissä altaissa kasvatetaan kalaa. Järvi on kurkien tärkeä yöpymispaikka.

”Jo 10–15 vuotta sitten suomalaisia satelliittikurkia kävi samalla järvellä.”

gps-paikannuskurkikurkien syysmuuttoKurkiseurantasatelliittiseurantasyysmuutto

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €