Pienen hiljaisuuden jälkeen kurkiseuranta tuotti uuden havainnon. Unkarin Hortobágyssa pitkään oleskellut nuori kurki Häröliina jatkoi muuttoaan lokakuun viimeisenä päivänä ja suuntasi yllättäen länteen, Ranskaan.

”Tämä on aivan uutta”, biologi Petri Suorsa sanoo.

Aiemmin on ajateltu, että Unkarin kautta kulkevat kurjet voi jakaa niihin lintuihin, jotka jäävät Unkariin ja Balkanille koko talveksi, niihin, jotka muuttavat Etiopiaan, ja niihin, jotka jatkavat Tunisiaan tai Algeriaan. Lisäksi kurkien jalkaan laitettujen värirenkaiden perusteella on vaikuttanut siltä, että lintuja muuttaa Unkarista myös Ranskaan ja Espanjaan. Tätä ei ole kuitenkaan voitu osoittaa luotettavasti, koska värirenkaita on joskus vaikea lukea. Nyt Häröliinan kantama gps-lähetin varmistaa, että osa Unkarin kautta kulkevista kurjista kuuluu todellakin niin sanottuihin länsikurkiin.

Lähdettyään Hortobágysta Häröliina lensi yhden päivän aikana Szegediin, Unkarin etelärajan tuntumaan. Se viihtyi hetken Fehér-järvellä, mutta teki sitten viiden päivän mutkan pohjoiseen, Kiskunságin kansallispuistoon.

”Siellä ei ole koskaan ennen ollut suomalaisia satelliittikurkia”, Suorsa kertoo.

Seuravaksi Häröliina ylitti Italian Triesten ja Venetsian kaupungit 1,2 kilometrin korkeudella ja jatkoi Alppien eteläpuolta Ranskaan lähelle Monpellieriä. Toistaiseksi viimeisten paikannusten tullessa se oli Rhône-joen suistossa, hienolla lintukosteikolla.

Merkittävän Häröliinan muutosta tekee se, että samaan aikaan myös toinen, virolaisten tutkijoiden seurannassa ollut satelliittikurki, muutti Unkarista Ranskaan Alppien pohjoispuolelta. Havaintomäärä on vielä pieni, mutta Unkarin ja Ranskan välillä näyttää kulkevan ennen tuntematon kurkien muuttoreitti.

 Tai jopa kaksi.

Toinen Suomen Luonnon seurannassa oleva lintu, Laika, on nyt samalla Fehér-järvellä, jolta Häröliina jatkoi muuttoaan. Laikalla onkin uuden tiedon mukaan entistä useampia vaihtoehtoja muuttosuunnan suhteen.

Kolmas Suomen Luonnon seuraama lintu, Harmaa, on edelleen Puolassa Wrocławin kaupungin pohjoispuolella. Senkin tuleva muuttosuunta on arvoitus.

Jatkamme seurantaa.

Grus gruskurkiKurkiseurantasyysmuutto

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.