Kolme neljästä satelliittikurjesta on ennättänyt Unkariin. Ne lepäilevät melko lähellä toisiaan Hortobágyn suojelualueella. Alue on muuttavien kurkien suuressa suosiossa, sillä siellä on tekojärviä, kosteikkoja sekä maissipeltoja, joilta löytyy sadonkorjuun tähteitä syötäväksi.

Häröliina on muuttanut viime vuoden tapaan porukan ensimmäisenä. Se ehti myös Hortobágyyn muita aiemmin, 21. syyskuuta. Sen reitti seuraili ensin edellisvuotista rataa, mutta kaartui sitten satoja kilometrejä lännemmäs. Määränpää oli siitä huolimatta sama.

Ensimmäistä kertaa muuttava Sola saapui paikalle noin viikkoa myöhemmin, 27. syyskuuta. Samana päivänä Valko-Venäjällä kesää viettänyt Laika lensi suojelualueelle.

”Sinne on tullut varmaan aika paljon kurkia tuona päivänä”, biologi Petri Suorsa arvelee.

Laikan lähtöä ehdittiin jo odottaa. Lopulta se lensi Unkariin parissa päivässä.

”Jännitin, että miksi se ei liiku. Sen yli on täytynyt mennä aika paljon muuttavia kurkia. Odotin, milloin imu nykäisee sen mukaansa.”

Ehkä Laika odotti parempia tuulia. Niitä ei kuitenkaan tullut, vaan se joutui pysähtymään matkallaan Hortobágyyn. Sopivien tuulien siivittämänä 750 kilometrin matka olisi voinut taittua kerralla.

Kehnot tuulet ovat hidastaneet myös muiden kurkien matkaa, ja ne ovat pysähtyneet usein. Esimerkiksi Solan matka jakaantui kuudelle etapille.

Monet kurkien levähdyspaikat ovat sijainneet suojelualueilla tai niiden lähellä. Suorsa arvelee, että näissä paikoissa on vain vähän asutusta, ja siksi kurjet suosivat juuri niitä. Kaikki neljä satelliittikurkea pysähtyivät Biebrzan kansallispuiston tuntumassa Koillis-Puolassa, Häröliina hiukan muita lännemmässä. Samassa puistossa lepäilee nyt viimeisenä muuttomatkalle lähtenyt Harmaa.

Harmaa-kurki aloitti muuttomatkansa toden teolla vasta 22. syyskuuta. Ennen sitä se oli poikennut jo Suomenlahden rannalla, mutta päättänyt vetäytyä vielä takaisin pohjoisemmas. Myös se vaikuttaisi olevan suoralla reitillä Unkariin. Viime vuonna Harmaa lensi Saksan halki Länsi-Eurooppaan, joten Suorsa seuraa sen jatkoa mielenkiinnolla.

”Jännä nähdä. Jos se aikoo viimevuotiselle reitille, sen pitää tehdä 90 asteen käännös länteen. Se voi olla sellaisessa parvessa, joka tulee Unkariin. Tämä tukisi sitä ajatusta, että kurjet voivat vaihtaa muuttoreittiä toisena syksynään.”

Kurkien muuttomatka ei välttämättä pääty Unkariin. Hortobágy on risteyspaikka, jossa suunta saattaa vielä muuttua. Viime syksynä Häröliina kurvasi sieltä länteen ja jatkoi Espanjaan asti. Laika sen sijaan jäi talveksi melko lähelle suojelualuetta, Unkarin ja Romanian rajalle. Tänä vuonna ne voivat valita samoin, mutta ne saattavat myös lähteä toiseen suuntaan. Suorsa kertoo, että kurjet voivat viihtyä Unkarissa parikin kuukautta ennen kuin selviää, mihin ne suuntaavat talveksi.

gps-paikannuskurkikurkien syysmuuttokurkiseurantasatelliittiseurantasyysmuutto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.