Kaksi Suomen Luonnon kurkiseurannassa olevaa lintua on jatkanut matkaansa. Viime kerralla Viroon asti päätynyt Laika jatkoi muuttoaan Unkariin, ja viimeksi Puolaan, Veiksel-joen varteen päätynyt Harmaa jatkoi muuttoaan toista sataa kilometriä etelään.

Laikan lento on ollut melkoista mutkittelua.

”Laika hortoili Hortobágyyn”, biologi Petri Suorsa kuvailee. ”Kaikkein hupaisinta on, että Valko-Venäjän kohdalla reitti muodostaa kysymysmerkin.”

Linnun valitsema reitti piti tutkijoita melkoisessa jännityksessä. Viides lokakuuta Laika näet lähti kiertämään Riianlahden mantereen puolelta ja päätyi yöksi Liettuaan Kaunasin pohjoispuolelle. Seuraavaksi se poikkesi kuitenkin itään.

”Siinä kohti toivo heräsi hetkeksi aikaa”, Suorsa sanoo. Hän ja muut tämän projektin tutkijat, professori Ran Nathan ja Idan Talmon Israelista, toivoivat nimittäin saavansa seurata niin sanottuja itäkurkia. Ne muuttavat Israelin kautta Etiopiaan. Laika alkoi kuitenkin kääntyä kohti etelää ja etelä–lounasta jo saman päivän iltana sekä läpi koko yön jatkuneen muuton aikana. Muutaman päivän muuton jälkeen se oli päätynyt Karpaattien yli Unkarin Hortobágyyn, saman tekojärven rannalle, jolla Häröliina on viihtynyt. Linnut viettivät kolme yötä huutoetäisyydellä toisistaan. Sitten Laika jatkoi vielä vähän eteenpäin, Nádudvarin liepeille.

Myös kolmas gps-kurki, Harmaa, voi päätyä Unkariin. Se on nimittäin valunut Puolassa etelämmäs ja on nyt Gopło-järvellä, lähellä Inowrocławin kaupunkia.

”Se on nyt fifty–sixty”, Suorsa sanoo. Toinen mahdollisuus on, että Harmaa kääntyy vielä kohti länttä ja muuttaa Espanjaan, kuten edellisessä päivityksessä uumoilimme.

Harmaalla on ollut kuitenkin yllättävää seuraa eräästä itäkurjesta.

”Samaan parveen, tai ainakin hyvin lähelle, liittyi virolainen sateellittikurki Ahja6, joka talvehti viime vuonna nuorena lintuna emojensa kanssa Etiopiassa. Nyt Harmaa ja Ahja olivat ihan samalla alueella Veiksel-joen varressa, eli sen täytyy olla merkittävä kurkien pysähdysalue.”

Harmaan, Laikan ja Häröliinan muuttaessa viimeinen suomalainen gps-lintu, Soma, viihtyy yhä Pohjois-Karjalassa. Se on viettänyt yönsä jo pitkään tunnetulla kurkien levähdyspaikalla, Vuonoksen kaivoksen selkeytysaltailla, ja on käynyt syömässä puimattomilla ohrapelloilla Viinijärven luoteiskulmalla.

Lintuharrastaja Janne Leppänen kävi katsomassa Somaa maastossa, ja se näyttää kasvaneen hyvin. Viivyttely ei johdu siis ainakaan näkyvästä vammasta. Tämä antaa uskoa, että muutto käynnistyy pian.

”Ylihuomenna alkaa puhaltaa pohjoistuuli” Suorsa kertoo. ”Jos niillä on hermo kireällä, ne lähtevät huomenna, mutta ylihuomenna kaiken järjen mukaan, ja viimeistään viidestoista päivä. Jos ne eivät lähde seuraavan kolmen päivänä aikana, on mahdollista, että Somalla on  sittenkin jotain terveysprobleemia.”

Seuraamme tilannetta ja palaamme asiaan pian.

Grus gruskurkiKurkiseurantalintumuuttosyysmuutto

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.