Kurkiseuranta: Laika lähti liikkeelle ja näyttää myös länsikurjelta
Länsirintamalta on taas paljon uutta. Suomen Luonnon seuraamista kurjista Harmaa näytti viime viikolla olevan menossa läntistä muuttoreittiä, ja viimeisen paikannuksen saapuessa se oli Virossa Saarenmaalla. Sittemmin se on jatkanut samaan suuntaan.
”Kyllä nyt yhä enemmän vaikuttaa siltä, että se menisi Espanjaan”, biologi Petri Suorsa sanoo.
Harmaa on viimeisellä kahdella etapilla ollut aikainen lintu. Viime torstaina se lähti muutolle varhain aamulla, lensi Riianlahden yli ja päätyi yöksi Itämeren kenties kauneimpaan kolkkaan, Kuurinhaffille, laguunin rantaan aivan lähelle Liettuan ja Kaliningradin rajaa. Sieltä se nousi siivilleen perjantaina ja jatkoi Puolaan Veiksel-joelle. Viikonlopun ajan Harmaa onkin kökkinyt Veikseljoen matalikoilla ja käynyt päivisin 14 kilometrin päässä joen rantapelloilla syömässä.
Suorsan mukaan on mahdollista, että Harmaa vielä oikaisisi reittiään etelään ja päätyisi Unkariin. Todennäköisintä kuitenkin on, että sen talvehtimisalueet löytyvät lopulta joko Espanjasta tai Ranskasta. Voipa se jäädä matkan varrelle Saksaankin, jos talvi on lämmin, tai jatkaa Marokkoon asti. Kuka tietää!
Unkarin tai Espanjan suuntaan näyttää olevan menossa myös toinen muutolla oleva lintu, Laika. Se nousi lentoon Pohjois-Karjalasta perjantaina ennen puolta päivää, ja teki lyhyen pysähdyksen Tuusmäellä. Sieltä muutto jatkui katkeamatta Tallinnan koillispuolelle, Pranglin saarelle.
Tuuliolosuhteet eivät ole Laikaa suosineet.
”Viron maa-alueiden yllä se on mennyt vain 30 kilometriä tunnissa”, Suorsa kertoo.
Laika vietti yönsä Pärnun länsipuolella, meren rannalla, lähellä Manijan saarta.
Toinen tuulen vaivaama lintu on Soma, joka ei ole vielä lähtenyt muutolle. Sekin yritteli kyllä jo muuttoa, ja lensi toissapäivänä 60 kilometriä kaakkoon – mutta palasi samoja jälkiä takaisin Outokumpuun.
Suorsan mukaan Soma yritti puskea sinnikkäästi vastatuuleen, kohti eteläkaakkoa, kunnes usko loppui. Tämä voisi antaa hennon oljenkorren, että Soma on lopulta niin sanottu itäkurki. Siis sellainen Israelin kautta muuttava kurki, jota israelilaiset tutkijat Ran Nathan ja Idan Talmon tässä tutkimuksessa halusivat seurata.
”Ilmatieteenlaitoksen mukaan seuraavat luoteistuulet tulevat vasta 13. lokakuuta. Saa nähdä malttavatko ne odottaa sinne asti”, Suorsa miettii.
Muiden lintujen aloitellessa muuttoaan Häröliina on elänyt leveästi Unkarin Hortobágyssa, maissipeltojen äärellä. Yöksi se palaa aina samaan paikkaan, tekojärven pohjoisrannalle, jossa on luultavasti kymmeniä tuhansia muita kurkia. Sieltä se jatkaa marras–joulukuussa todennäköisesti Pohjois-Afrikkaan tai viihtyy koko talven Balkanilla, mutta on sellainenkin mahdollisuus, että se kääntyy vielä itään. Kaikkien neljän kurjen liikkeissä riittää vielä paljon jännitettävää.